kritik

”Psykisk ohälsa botas inte av kimchi”

”Psykisk ohälsa botas inte av kimchi”
Mjölksyrade grönsaker är ”inne” och sägs ofta ha en mängd goda effekter på tarmfloran - men det finns gränser för vad som kan påstås utan bevis, anser forskare.

Ovetenskaplig, vilseledande, farlig. Det är några omdömen av forskare som intervjuas om den populära boken ”Kimchi och Kombucha” av Soki Choi i podden ”Sinnessjukt”, i dag. Soki Choi bemöter kritiken i Vårdfokus med att boken är populärvetenskaplig och kräver förenkling. 

25 februari 2019
Dela artikeln

Boken är Sveriges mest sålda sedan den kom i augusti förra året, enligt journalisten och författaren Christian Dahlström, som skrivit mycket om psykisk ohälsa. Han har gjort en omfattande och grundlig granskning av innehållet i sin podd. Det som kan låta som en kokbok från Bonnier fakta, utger sig nämligen för att vara mycket mer. Undertiteln är ”Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”.

Soki Choi är civilekonom som har disputerat på komplexa sjukvårdssystem vid Karolinska institutet och saknar medicinsk utbildning. Ändå uttalar hon sig i boken om kost som förebygger Alzheimers och Parkinsons, botar och lindrar depressioner, ångest och autism. Något som tunga forskare som Christian Dahlström låter komma till tals i sin podd, förkastar utifrån sitt vetenskapliga perspektiv.

Vilseledande doktorstitel

Förutom att forskarna sågar bokens vetenskaplighet och anser att Soki Choi översätter forskning på möss rakt av till människor, kritiserar de hennes sätt att använda sin doktorstitel. Det är vilseledande eftersom hon är doktor på ett helt annat område, framhåller flera av dem i podden.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska, är bland annat kritisk mot budskapet att små barns tarmflora påstås kunna förstöras av antibiotika och bröstmjölksersättning och leda till autism. Det är ”helt barockt”, säger hon. Att autism ser ut att öka beror på att det diagnostiseras mer.

– Och hon ska inte tro att man ammade mer förr. Lägst var amningen 1973 då 20 procent ammades i tre månader eller mer, säger Agnes Wold i ett av poddavsnitten.

Osannolika effekter

Agnes Wold klandrar också budskapet att vi har en massa bakterier i oss som vi måste sköta om och mata på rätt sätt, för att de annars skulle kunna förgifta oss.

– Det är ju förfärligt, det är klart de inte kan.

.

I SVT:s Fråga doktorn i augusti fick Soki Choi oemotsagd hävda att man från 40-50-årsåldern bör dricka yoghurt varje morgon för att förebygga Alzheimers, enligt Christian Dahlström. Han undrar om det är farligt att sprida sådant och Lars Lannfelt, geriatriker och forskare på Alzheimers, instämmer och betonar att Soki Choi hänvisar till korta studier med osannolik effekt.

– Ett läkemedelsbolag som gick ut så där skulle bli dömt för falsk marknadsföring men för hälsokost gäller helt andra regler, säger Lars Lannfelt.

Göran Engberg, professor i farmkologi vid Karolinska institutet, KI, lyfter i podden fram att boken är spännande och välskriven men att den varvar korrekta fakta med felaktigheter.

– Den lurar alla som inte har medicinsk utbildning att tro att orsaken till deras psykiska sjukdom är något så enkelt som felaktig kost. Det kan bli allvarliga konsekvenser om en patient avslutar sin medicinering utifrån hennes rekommendationer, säger Göran Engberg bland annat.

”Fokusera på kimchi”

Flera av forskarna oroar sig för att patienter med psykisk sjukdom ska avbryta sina behandlingar.

– Om du fokuserar på kimchi när du borde ha en annan behandling så riskerar du att förvärra ditt problem, säger Christian Rück, psykiater och forskare på KI, i podden, och kallar det för vilseledande, oansvarigt och potentiellt farligt att ge ut en bok av det här slaget.

Journalisten Christian Dahlström kontrollerar de fem som står som faktagranskare av boken och uppges ”kvalitetssäkra texten”, som Soki Choi skriver. Två av forskarna hoppar av när de inser att vad deras tidiga läsning av enstaka kapitel resulterat i, enligt Christian Dahlström. Tre av granskarna är inte forskare och två av dessa vill inte svara på journalistens frågor.

När Christian Dahlström i podden pressar Cecilia Viklund, förläggare på Bonnier fakta, säger hon bland annat att man på populärvetenskapliga böcker normalt inte lägger resurser den typ av faktagranskning som han efterlyser.

”Kräver förenkling”

Men att faktagranskarna har hoppat av stämmer inte, säger Soki Choi till Vårdfokus på telefon.

Du får mycket kritik av din bok i podden, hur kommenterar du det?

– Jag har velat peka på spännande spjutspetsforskning och har försökt att vara noggrann med att tala om att det handlar om djurstudier och tidig forskning. Men man måste komma ihåg att det här är en populärvetenskaplig bok som kräver förenklingar för att folk ska förstå. Jag önskar att forskarna hade kontaktat mig direkt så hade jag kunnat göra ändringar, jag har ingen prestige i det, säger Soki Choi till Vårdfokus.

Du får också kritik för att använda dig av din doktorstitel från Karolinska institutet från ett helt annat område. Hur tänker du om det?

– Vi kommer att förtydliga i nästa upplaga att jag inte är läkare, det har jag redan gjort på hemsidan. Att jag har doktorerat tycker både jag och förlaget är relevant eftersom min forskningskompetens är en viktig aspekt i mitt arbete med boken.

Podden

Båda avsnitten av Christian Dahlströms granskning har i dag, måndag 25 februari, publicerats på hans podd ”Sinnessjukt”

Mjölksyrade livsmedel

  • Kimchi är koreansk fermenterad rätt, ofta gjord på kinakål.
  • Kombucha är en fermenterad dryck.
  • Fermenterade livsmedel är detsamma som mjölksyrade livsmedel.
  • Mjölksyrabakterier kallas också probiotika.

 

 

Dela artikeln
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida