Region Skåne ska integrera ambulansverksamheten i övriga sjukvården

...det var en nyhet på Vårdfokus webb i oktober. Här är ett par webbkommentarer:

2 november 2011

Vad innebär ambulansens nya roll för våra arbetsvillkor?

Dessa vindar blåser över hela landet. Vi ska mellan uppdragen vara på vårdcentraler, sjukhem, ha bedömningsuppdrag från sjukvårdsupplysningen. Det är inget jag i och för sig motsätter mig. Men måste vi då inte sluta se oss som en beredskapsorganisation?

En undran från mig är om alla våra undantag från arbetstidsregler som raster, generella övertidsbeordringar och antal körtimmar i sträck regleras? För man kan ju inte ”äta kakan och ha den kvar”. Är vi ingen beredskaporganisation behövs ju heller inte alla dessa undantag. Vad leder det till om undantagen tas bort??

I dag utförs omvårdnad på många olika nivåer i ambulansen. Effektivisering och samverkan bör vi absolut arbeta för. ?Men vilket uppdrag ska prioriteras när ambulansuppdrag kommer under telefonrådgivning, vaccinering, palliativ vård, KAD-sättning, omläggning? Ska insatstiderna hållas vid uppdrag oavsett prio 1, prio 2, prio 3 eller prio 4? Inga frågetecken som inte kan rätas ut, men någon ska göra det.?

— Tina Kall


Ta vara på den icke aktiva tiden

Självklart ska ambulanssjukvården för att kunna ta sig själv på allvar som vårdorganisation knytas närmare vården. Lämpligen då akutmottagning eller vårdcentral.

Att tala om kontaktytor mot andra blåljusyrken är att bita sig där bak. Är det sjukvård eller tut-tut man vill syssla med. Förr var det tut-tut men nu vill allt fler allt mer syssla med sjukvård. Därför är ambulanssjukvården på väg att bli en stor och endast delvis utnyttjad sjukvårdsresurs.

Distriktssköterskor och de som bedriver avancerad sjukvård i hemmet är bland annat de som bör kunna utnyttja ambulanssjukvården. På mindre orter kan ambulanssjukvården som del i vårdcentraler utgöra en stor vårdresurs som i dag inte utnyttjas alls. Varje landsting som vill spara pengar och optimera sina resurser bör kontrollera aktiv tid på varje ambulans och sedan se hur man kan använda icke aktiv tid inom vården.

— Henrik Byström

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida