Stöd de ungas lönekamp

Studenternas löneuppror engagerar, både i form av insändare till debattsidan och som kommentarer till vår löpande nyhetsrapportering på vårdfokus.se. ?

3 april 2012

Nu är det dags för oss sjuksköterskor att engagera oss. Vi måste stödja våra blivande kollegor som jobbar för en ingångslön på minst 24 000 kronor i månaden, det är varken en orimlig eller oskälig lön. Studenterna har slutit upp och går på intervju efter intervju och numera är arbetsgivarens första fråga: ”Kräver du också 24 000 i ingångslön?” Engagemanget från studenterna har gett avtryck och det är dags att vi andra sluter upp.

Medan landstingspolitikerna låtsas som att det regnar börjar sjukhusen få panik inför sommarsemestrarna. Det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor och de nyexaminerade tackar inte ja till en ovärdig lön med hårt arbete och stort ansvar, vare sig jobben är attraktiva eller inte.

Vissa rynkar pannan och säger att studenterna måste vara ”rimliga” i sina krav, vad ska hända med de sjuksköterskor som jobbat flera år och inte kommit upp i den lönen än i dag? Det enkla svaret är givetvis att även våra löner ska höjas till en skälig nivå, minst 24 000 kronor.

Det handlar inte bara om sjuksköterskans lön utan om patientsäkerhet. Om människor och deras liv. Vilka vill vi utbilda till sjuksköterskor? Hur länge kommer intagningspoängen att vara så höga att kompetenta människor faktiskt utbildar sig till yrket?

Numera är det många som lämnar sin profession efter mångårig erfarenhet för att de inte är intresserade av att tjäna dåligt och jobba hårt. I dag uppmanas sjuksköterskor av Vårdförbundet att byta arbetsgivare för att höja sin lön, vilket tyvärr är det enda sättet att få en rimlig utveckling av lönen. Det i sin tur leder till förlorad kompetens och stora kostnader för klinikerna som måste utbilda ny personal. Vägen till en fast personalgrupp med stor kompetens är en god arbetsmiljö, utmaningar, uppskattning och en värdig lön.

Det enda sätt vi kan påverka vår lön på är genom engagemang och ett starkt fackförbund. Tyvärr kan inte Vårdförbundet skryta med lyckade strejker men yrkesverksamma sjuksköterskor kan heller inte skryta med ett stort engagemang.

Vi måste stödja studenterans kamp för en höjd månadslön. Byt jobb och ställ krav på din arbetsgivare.

Inget fackförbund är starkare än sina egna medlemmar och jag tänker gå med för ett starkare stöd. Hur ska du göra??

— Isabel Zetterström,legitimerad sjuksköterska

Om alla byter jobb

 

Om en nyutexaminerad får
24 000 kronor på ett nytt jobb, vad är då skäligt att ge en sjuksköterska med mer erfarenhet på ett nytt jobb? Det vill säga att om studentupproret blir lyckosamt behöver ni som är ”gamla i gemet” bara byta jobb en gång. När ni bytt jobb en gång kan ni få en löneskillnad på kanske 3 000-5 000 kronor. Alltså gynnar upproret alla medlemmar, och alla borde stå bakom detta. De som inte står bakom det här sätter krokben för hela professionens lönebildning enligt detta synsätt.

— blade_looper

Vägra skola in?
Jag tycker att det är bra men undrar hur vi som redan jobbar i verksamheten ska agera? Det känns så ruttet att både undersköterskor och nyutexaminerade sjuksköterskor ska gå om oss erfarna lönemässigt. Vi ska lära upp de nya, ta hand om studenter och vara de där trygga sjuksköterskorna som de kan fråga och som handlar rätt och snabbt i akuta situationer. Och
ha lägre lön.

Jag undrar: Vad säger facket när de nyutexaminerade går om oss erfarna i lön? Kan och får vi vägra att skola in dessa sjuksköterskor om vi inte får lönekompensation? Och sist men inte minst: Ska inte erfarenhet löna sig?

— Syster Frida


Starta hyrföretag!
Gör så här: Sök inte jobben direkt. Ordna ett ”bemanningsföretag” dit landstinget får vända sig. Få med alla blivande sjuksköterskor att gå via detta ”Poolia”. Då sätter ni själva lönerna…

— Janne

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida