Tänk dig: knappt två procent

Föreställ dig en operationssjukvård där knappt två procent av sjuksköterskorna är specialistutbildade operationssjuksköterskor. Det är omöjligt.

3 oktober 2012

Tänk dig nu en äldrevård där en lika liten andel av sjuksköterskorna har specialistutbildning i vård av äldre. Det är dagens verklighet.?

Socialstyrelsen rapporterade tidigare i år att bara 197 av de 12 316 sjuksköterskor som arbetar inom äldrevården i Sverige i dag är specialistutbildade inom vård av äldre. Det är 1,6 % (en komma sex procent).??

Missförstå mig inte. Det finns en stor kompetens bland landets sjuksköterskor, inom alla områden. Min egen erfarenhet är att de flesta sjukskötersk­or som är yrkesverksamma inom äldrevården har arbetat i många år, inom olika verksamheter, och har en livsviktig erfarenhet, en värdefull reell kompetens. Många går enstaka kurser och andra kortare utbildningar för att förkovra sig. Många är distriktsskötersk­or, vilket innebär att de har genomgått specialistutbildning där vårdvetenskap om äldre ingår som en delkurs. Alla gör sitt bästa för att ge en god och säker vård.?

Vården av våra äldre fungerar. För det mesta. Men är den så bra som den skulle kunna vara?

Vill du bli sövd av en sjuksköterska (hur duktig hon än är) som har lärt sig med tiden, av att gå bredvid kollegerna, av att gå kortare kurser då och då? Vill du föda barn på en förlossningsavdelning där den ansvariga personen (hur duktig hon än är) saknar formell barnmorske­utbildning? Beslutsfattarna vet att du inte vill det. De vet att det inte är en säker vård. Därför är specialistutbildning ett krav inom bland annat dessa verksamheter.??

Varför är det inte lika intressant eller viktigt för beslutsfattarna att se till att det finns specialistsjuksköterskor, utbildade specifikt i vård av äldre, inom de verksamheter som vårdar äldre människor? ?

— Moana Rosén????

(Texten är tidigare publicerad på Vårdfokusbloggen)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida