Vårdfokus. ”DN har fel om Carema-skandalen”

Vårdfokus granskade i efterhand det som hände på Koppargården. Även vi fann i vår granskning att den bild som förmedlades av DN och andra medier var ensidig. Det skriver Vårdfokus reporter Helena Mirsch och chefredaktören Iréne Wanland i en debattartikel som publiceras på Dagens Samhälles webbplats i dag:
Vi plöjde en stor mängd av de dokument och offentliga handlingar som funnits tillgängliga och pratade med många av sjuksköterskorna som arbetar där. De har aldrig känt igen sig i den bild av deras arbetsplats som trumpetades ut i medierna i höstas.
De envisa rykten om vanvård som uppkom efter läkarföretaget Trygg Hälsas skrivelse till stadsdelsförvaltningen, och som DN okritiskt återgav, har heller inte gått att belägga med fakta. Att det finns många problem som påverkat vården på Koppargården negativt är däremot helt klart.
Bilden av Koppargården i Vårdfokus reportage liknar till stora delar den bild som har förmedlats i granskningen som Dagens samhälle nu har gjort.
Helena Mirsch & Iréne Wanland
Vi fann en arbetsplats präglad av djupa motsättningar som går långt tillbaka i tiden, men alla som vi pratade med var överens om att "skandalen Koppargården" i grund och botten handlade om en konflikt mellan de två privata företagen Trygg Hälsa och Carema.
Men DN och övriga medier ifrågasatte aldrig uppgifterna om vanvård från Trygg Hälsa. Precis som politikerna i stadsdelsnämnden tog man för givet att företaget bara uttalade sig i patientsäkerhetens namn.
Pratade inte med sjuksköterskorna
Ingen pratade heller med de sjuksköterskor som arbetar på Koppargården och som av Trygg Hälsas läkare anklagades för att ha bristande kompetens när det gällde omvårdnad, medicinering, hygien, nutrition och sårvård. Därför kom det heller aldrig fram att sjuksköterskorna tillbakavisade kritiken på alla punkter och i stället lyfte fram samarbetet med Trygg Hälsas läkare som det stora problemet.
Det finns många "sanningar" om Koppargården – beroende på vem man frågar och hur man vinklar sina reportage. Att andra medier i efterhand granskar och nyanserar den bild som gavs i höstas borde både journalister och politiker applådera. Ingen tjänar på en ensidig och polariserad debatt.