Vårdförbundet ifrågasätter systemet med utbytbara läkemedel

Vårdförbundet ifrågasätter systemet med utbytbara läkemedel
Generikareformen, som innebär att apoteken alltid ska erbjuda patienten det billigaste läkemedlet, är både dyr och riskfylld, anser Vårdförbundet. Arkivbild: Colourbox

Justera generikareformen. Dagens system där apoteken alltid ska lämna ut det billigaste läkemedlet, oavsett vad läkare ordinerat, bör göras om. Det skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tillsammans med företrädare för apotek, farmaceuter och läkare på DN debatt i dag.

Syftet med systemet är att spara pengar, men leder i stället till förvirring och skapar stora risker för felmedicinering, anser Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet som skrivit debattartikeln tillsammans med Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening, Thony Björk, ordförande Sveriges Farmacevtförbund, Carina Jansson, ordförande Farmaciförbundet och Marie Wedin ordförande i Sveriges Läkarförbund.

Flera dödsfall per år

Trots att den aktiva substansen alltid är den samma i de läkemedelskopior som delas ut är både namn, förpackning, färg och form annorlunda. Enligt debattörerna blir konsekvensen att så många som 200 000 patienter årligen felmedicinerar.

Felmedicineringen leder till flera dödsfall varje år och kostnaden för samhället kan vara så höga som 10- 20 miljarder.

Vidare skriver debattörerna att deras medlemmar tvingas använda värdefull tid till att förklara systemet för oroliga patienter. Tid som i stället skulle kunna användas till att diskutera med patienterna om hur de själva kan förbättra sin hälsa.

Vädjar till statlig utredning

Avslutningsvis vänder sig debattörerna till den statliga läkemedels- och apoteksutredning som just nu håller på att se över tillgången till läkemedel i Sverige. Genom att se på frågan ur ett patientperspektiv hoppas skribenterna att utredarna föreslår ett förenklat och mindre byråkratiskt system – allt för att få till stånd en säkrare läkemedelshantering där patientsäkerheten står i fokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida