Fem sjuksköterskor: Vårdförbundet måste fortsätta pressa regeringen om Gaza

Vårdförbundets krav om att Sverige ska ta emot patienter från Gaza var välkommet, men kom först ett år in i stridigheterna. Förbundet måste fortsätta sätta press på sjukvårdministern om detta, och på regeringen om bland annat ett vapenembargo, skriver fem sjuksköterskor. Sineva Ribeiro, förbundsordförande, svarar direkt på kritiken.
Vårdförbundet har nyligen krävt att Sveriges regering tar emot patienter från Gaza med hänvisning till den ohållbara situationen för både patienter och vårdpersonal. Detta var ett efterlängtat besked eftersom vi har väntat länge på att vår yrkesförbund skulle stå upp för våra kollegor.
Vi är många som dock undrar varför Sinevas inlägg kom just nu, efter mer än ett år av dokumenterat anfall mot sjukvården.
Vårdförbundet har tidigare haft ett starkt solidariskt arbete med sjuksköterskor och barnmorskor i Palestina. Senast 2014 då svenska sjuksköterskor besökte Palestina och dokumenterade vittnesmål från våra palestinska kollegor.
De berättade om hur de arbetade 20 timmar i sträck för att klara av den höga andel skadade patienter under kriget som pågick då. Vårdförbundet fördömde våldet mot invånarna i Gaza väldigt tydligt, där just Sineva Ribeiro skrev om den civila befolkningen och vårdpersonalen som drabbades hårt (Vårdfokus, 2014).
Israel har utfört ett kollektivt straff mot Gazas civila befolkning. FN och andra internationella organisationer vittnar om att barn har varit offer för psykiska som fysiska skador samt död i betydligt större utsträckning än i tidigare krig i modern tid (Oxfam Sverige, 2024).
Israels begränsning av nödvändiga mediciner och medicinskteknisk utrustning som tillåts in i Gaza började dock inte med Hamas attack den 7 oktober, utan långt innan dess.
Denna avsiktliga strypning av sjukvård till Gaza kallas medicinsk apartheid och definineras som våld som sker mot sjukhus och vårdpersonal. Begreppet medicinsk apartheid innebär att palestinier får sämre och begränsad vård på grund av sin etnicitet (Barhoush och Amon, 2023).
Den 18/10 uppgav WHO att Israel har blockerat utan anledning WHO:s partnerorganisationer som arbetar med vård från att komma in i Gaza (Washington Post, 18/10-2024).
Med denna bakgrund har tusentals sjukvårdspersonal inklusive fackförbund anslutit sig till en global rörelse för vapenvila och rättvisa i Palestina, vilket är det enda som kan leda till ett slut på detta oerhörda lidande för våra patienter och kollegor i Gaza.
Vi är många som har önskat att Vårdförbundet återigen tar ställning för mänskliga rättigheter. Vårdförbundet har också ett ansvar att följa sjuksköterskans etiska kod vilket innebär att vi arbetar solidariskt med kollegor och de mest drabbade världen över.
Utlåtandet i Expressen var en välkommen början. Vår önskan är att Vårdförbundet nu går till fortsatt handling genom att:
- Kräva vapenembargo mot Israel.
- Fortsätta sätta press på sjukvårdsministern och kräva att vi tar emot patienter från Gaza: kapaciteten, resurser och viljan finns!
- Sätta press på vår regering om att stå upp för internationell rätt. Vår regering har exempelvis avstått från omröstningar i FN som skulle leda till vapenvila – det enda som kommer att rädda liv och minska oerhört lidande.
- Kräva att Israel släpper in nödvändigheter t ex vatten, medicin, mat och bränsle. Utan dessa är det omöjligt att driva en bassjukvård.
// Lisa George-Svahn, specialistsjuksköterska Rinkeby Vårdcentral och Noaks Ark Stockholm, Diana Castro, sjuksköterska, Karolinska sjukhus, Paola Castro, sjuksköterska, Karolinska sjukhus Huddinge, Sarah Kim, sjuksköterska, Karolinska sjukhus Huddinge, Sarah Degerhammar Bonk, sjuksköterska Karolinska sjukhus Huddinge
Svar direkt från Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet: ”Vi kunde varit tydligare – men nu visar vi vart vi står”
Det som Gaza utsätts för är en katastrof. Och det stämmer att Vårdförbundet har ett långvarigt samarbete med Palestinian Nurses and Midwifery Organisation (PNMA). Jag har själv besökt organisationen i Palestina som ni skriver och är mycket stolt över vårt samarbete.
Sedan attacken 7 oktober 2023 har vi uttalat oss vid flera tillfällen, både via pressmeddelanden och internationella uttalanden där vi självklart står bakom ett omedelbart eldupphör.
Vi är också en del av Internationalen för offentliganställda, Public Services Union, PSI, Sjuksköterskornas internationella råd, ICN, Europas offentliganställdas organisation, EPSU och Europas sjuksköterskors federation, EFN, som alla varit tydliga på den punkten.
Men vi kunde varit tydligare nationellt.
Det tar vi nu till oss och vi är nu tydligare och synligare i frågan. Vi måste stå upp för humanitär rätt! Vi är redo att ta emot patienter från Gaza, likt som redan görs av krigsoffer från Ukraina.
Tillsammans med Läkare utan gränser och Human Rights Watch Sverige har vi träffat sjukvårdsminister Acko Ankarberg för att diskutera frågan och vi deltar nu i seminarium på riksdagen för att berätta mer om PNMA och vårt ställningstagande.
Jag kommer också inom kort besöka en vårdaktör som ansökt om att ge just patienter från Gaza vård. Viljan finns och vi måste stå för det som är rätt – att rädda liv. Så tack för ditt och flera medlemmars engagemang för en av denna tids viktigaste frågor!
Vi kräver fortsatt ett omedelbart eldupphör, att Sverige står upp ansluter sig till de länder som hjälper skadade och att Israel släpper fram förnödenheter till civila och den sjukvård som är kvar. Det är bråttom.
Vi släpper inte frågan nu!
//Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.
Tänk på att:
- Skriv kort och kärnfullt.
- Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
- Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
- Skicka gärna med ett foto på dig.
- Mejla texten till debatt@vardfokus.se.