EPSU varnar för utvecklingen i Europas fängelser

Europarådets förslag till ny etisk kod för fängelsepersonal, bland annat sjuksköterskor, måste bli ett verktyg som stöder personalen i deras arbete. I dag är det mest retorik som kan uppfattas som ytterligare en börda, enligt EPSU, den europeiska federationen för offentliganställdas förbund.

De senaste två veckorna har flera europeiska fängelseanställda utsatts för grova övergrepp. Den tredje oktober blev en vårdare ihjälslagen i Sverige. Dagen därpå sköts en fångvakt i Frankrike och tre andra när de transporterade en fånge till sjukhus. En belgisk fångvaktare skadades nyligen då hon kidnappades av en fånge som försökte fly.

I Grekland har fackförbundet OSUE uppmanat till en rad strejker och då en EPSU-delegation besökte ett av landets största fängelser kunde de konstatera skrämmande arbets- och livsvillkor säger organisationen i ett pressmeddelande.   

–  Det är hög tid att Europarådet ser det samhällsekonomiska sammanhang som helt enkelt hindrar personalen från att sköta sitt arbete och rehabiliteringen av fångar. I många år har vi varnat för krisen inom fängelseväsendet, säger EPSU:s generalsekreterare.

Mer än 300 000 män och kvinnor arbetar i Europas fängelser, bland dem även sjuksköterskor. De utför ett krävande och farligt arbete i en omgivning med allt fler fångar.

EPSU varnar för att de samhälleliga nedskärningar som pågår innebär färre resurser både för fångvården rehabilitering, utbildningen, den fysiska och mentala hälsan liksom för den sociala infrastruktur som är nödvändig för att förhindra brott.

Nedskärningarna hotar så väl hälsa och säkerhet både för personal, fångar och i slutändan hela samhället, anser EPSU.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida