Etiska dilemman i Sundsvall

Det är trångti entrén när över 200 medlemmar ska ta sig in i Folkets park i Sundsvall. Strategiskt placerad sitter kvällens huvudperson och signerar böcker.?

30 december 2009

Det är författaren och sjuksköterskan Anna Jansson som är på besök. Framför henne ligger högar med böcker – både hennes bästsäljande deckare, hennes kåserier – och boken Etiska dilemman i vård och omvårdnad. Hon signerar så att pennan går varm.?

Det är Vårdförbundsvecka, fast försenad. De 235 anmälda får först äta en god middag och sedan lyssna på Anna Jansson. Hon har under veckan turnerat i länet och föreläst om etik i vården, och avslutar i Sundsvall.??

Anna Jansson berättar om sin mamma, som fick tbc två gånger. Trots att hon hade haft tbc gick hon tillbaka till sitt arbete på sanatoriet – och smittades igen. Dottern frågade sin mamma varför hon gjorde det trots att hon riskerade att bli sjuk igen.?

– Det var självklart, sa hon, att tänka på patienterna först och sig själv sedan.

Barndomen – som inte bara handlade om tbc utan också om att farfars första fru dog i spanska sjukan – har präglat henne, det är Anna Jansson övertygad om.?

– Det var det jag inspire­rades av när jag skrev till exempel Främmande fågel, berättar hon.?

Boken har blivit tv-serieoch fler tv-produktioner väntar. Av sina deckare har Anna Jansson sålt en miljon.?

Betydligt blygsammare är upplagan (också vid signeringsbordet inför kvällens föreläsning) för de båda böckerna om etiska dilemman, som bygger på den artikelserie hon skrev för Vårdfacket. Men det är dem hon har som utgångspunkt i kväll. ??

Från scenen läser hon ur sina böcker. Om kvinnan som arbetar på labbet och upptäcker att den 14-åriga dotterns pojkvän har hepatit b. Om snuskiga Edvin som vägrar att duscha. Om den gamle mannen som dör sedan hustrun hade tagit av honom syrgasmasken.??

– Hur skulle ni hantera de här situationerna??

Anna Jansson kastar ut frågan i salen. Uppräckta händer, synpunkter på problemen. Luften fylls av kommentarer. Tills klockan är kvart i nio och föreläsningen är slut.??

I en av bänkraderna sitter Anna Berglund. Hon tycker att föreläsningen har varit jättebra, tänkvärd och att Anna Jansson har satt fingret på de ömma punkterna. Kollegan Agneta Eklund känner igen alla de situationer Anna Jansson beskriver.?

Allt medan tröjor, biobiljetter och böcker lottas ut från scenen. ??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida