Etik och juridik

Företag gör smycken av avlidnas dna

Företag gör smycken av avlidnas dna
På företagets hemsida förklaras att en minnesprodukt kan vara ett vackert fingeravtryck på ett smycke eller dna innefattad i en minneskristall. (Skärmdump)

Ett svenskt företag säljer smycken med döda personers dna och fingeravtryck till anhöriga. I ett brev till Socialstyrelsen ifrågasätter en anställd på en begravningsbyrå det etiskt riktiga i att kommersialisera avlidnas dna.

Evigt Minne kallar sig företaget som på sin hemsida erbjuder anhöriga att få ”…unika minnesprodukter med en unik del från de vi har förlorat”.

Minnesprodukterna består av ringar, halsband och andra smycken i vilka dna eller fingeravtryck från den avlidne personen finns inlagt.

Inte tillåtet med aska

Enligt företaget är det i många länder populärt att spara aska från en förlorad anhörig i ett smycke eller i andra produkter. I Sverige är detta inte tillåtet enligt nuvarande lagstiftning.

”Vi har därför valt en annan väg”, skriver företaget som säger sig erbjuda denna ”revolutionerande produkt” tillsammans med ett världsledande forskarteam i Kanada.

Dna-provet som tas på den avlidne omvandlas till ett pulver som enligt företaget inte bara används för att lägga in i smyckena, utan också går att använda för framtida tester och för forskning.

.

Frågor till Socialstyrelsen

En man som är anställd på en begravningsbyrå i Stockholm skriver i ett brev till Socialstyrelsen att det numera ingår i hans arbetsuppgifter att genomföra topsningar och ta fingeravtryck på avlidna.

Han förklarar att insamlande av dna från levande personer regleras juridiskt i exempelvis hälso- och sjukvårdslagen. Men hur är det med avlidna, vilka regler gäller för insamlande av dna från dem?

Krav på samtycke?

Han undrar också om det inte finns krav på samtycke från den avlidne, på samma sätt som vid organdonationer.

Mannen vill även veta hur samhället och myndigheter ställer sig till den moraliska och etiska aspekten av att kommersialisera avlidnas dna och fingeravtryck.

Socialstyrelsen har ännu inte svarat på hans frågor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida