Kortspel om etik i vården kan vinna arbetsmiljöpris

Ett verktyg i form av ett kortspel för att jobba med etik och bemötande kan vinna en riksomfattande tävling om bästa arbetsmiljöidé 2011.

7 oktober 2011

Kan ett kortspel leda till etisk utveckling och bättre bemötande i vården? Ja, om man får tror Marie Falk och Carin Carlehed, kvalitetsutvecklare respektive arbetsmiljöhandläggare på Alingsås lasarett, som står bakom spelet.

Nu har kortspelet – Samspelsdialogen, VG-spelet – av tidningen Du & jobbet nominerats till bästa arbetsmiljöidé 2011.

– Detta är så kul att man har svårt att tro att det händer här och nu, kommenterar skaparna själva nomineringen i Alingsås tidning.

Enligt Marie Falk och Carin Carlehed kan spelet användas vid exempelvis medarbetardagar, bemötandeutbildningar, vid psykosocial kartläggning eller vid utvecklingsdagar.

Spelet består av ett gäng kortlekar, alla med olika teman – etik, bemötande, chef och ledarskap, medarbetarskap, god vård samt kunden i fokus. På varje kort finns en känd devis skriven, som ska få deltagarna att reflektera över olika aspekter av arbetet.

Deltagarna delas in i grupper om fem, sex personer som går igenom de olika kortlekarna och enas om vilka kort inom varje tema som är viktigast. Processen upprepas tills hela personalstyrkan enats om ett kort per tema som ska ligga till grund för att sedan utveckla verksamheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida