Tystnadsplikt

Läkare hängde ut patient på facebook

Läkare hängde ut patient på facebook
Läkaren säger sig ha skrivit i affekt och inte förstått hur Facebook fungerar. Foto: Mostphoto

En läkare fick kritik i en facebook-grupp. Han svarade med att publicera kvinnans patientuppgifter. Ivo bedömer det som ett brott mot tystnadsplikten.

Det är inte ofta som Inspektionen för vård och omsorg utreder sekretessbrott på sociala medier, påpekar Niklas Johanson, jurist och inspektör på myndigheten, i Sydsvenskan i dag.

– Vi ser väldigt allvarligt på alla typer av brott mot tystnadsplikten, men det här är ett ovanligt ärende. Jag har inte haft något liknande eller hört talas om något liknande på myndigheten, säger han.

Kritiserade läkaren

Kvinnan gjorde sitt inlägg i en facebook-grupp bildad för att stötta privatläkaren i det lilla samhället i Skåne sedan landstinget sagt upp klinikens avtal. Kvinnan skrev att en släkting till henne blivit feldiagnostiserad av läkaren.

Läkarens svar blev en chock, skriver Sydsvenskan. Han lade ut uppgifter om hur kvinnan besökt läkaren många år tidigare med misstänkt blindtarmsinflammation och remitterats till sjukhus. Det kunde hon och hundratals medlemmar i gruppen nu läsa.

Uppgifterna sägs ha legat kvar i över en vecka innan de plockades bort. Kvinnan anmälde läkaren för brott mot tystnadsplikten.

Handlade i affekt

I sitt svar till Ivo skriver läkaren att han beklagar att han handlade i affekt. Han säger sig inte vara van vid facebook och trodde att han skickade meddelandet privat.

Brott mot tystnadsplikten kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Troligare är, enligt Sydsvenskan, att läkaren får ett kritikbeslut från Ivo och att det lämnas in en separat åtalsanmälan om brott mot tystnadsplikten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida