Över hälften av landstingen arbetar för personcentrerad vård

Av landets 21 landsting/regioner har 13 tagit beslut om att arbeta för att införa personcentrerad vård. Det visar en kartläggning som gjorts av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
På arbetsgivarorganisationen SKL:s kongress 2015 togs beslut om att driva utvecklingen för en mer personcentrerad vård i Sverige. Som Vårdfokus berättat i flera artiklar och reportage är det här också en hjärtefråga för Vårdförbundet.
Läs Vårdfokus artiklar om personcentrerad vård
Grunden i det personcentrerade förhållningssättet är att se patienten som en person – med behov, men också med resurser. Patienten är medskapare och en jämlik partner i vården. Patienten är mer än sin sjukdom och vårdmötet startar med frågan: vad är viktigt för dig?
Något patienter och personal vill ha
I rapporten har SKL kartlagt hur det går med införandet av personcentrerad vård. I dagsläget har 13 av 21 landsting/regioner tagit ett övergripande beslut om att skapa förutsättningar och samordna insatser för personcentrerad vård.
En av slutsatserna i rapporten är att det skulle behövas en nationell gemensam definition av personcentrerad vård. Andra slutsatser är:
- Personcentreringen behöver vara en del av vårdens ordinarie verksamheter och kan inte endast drivas av eldsjälar.
- Personcentrering är ett arbetssätt som både patienter och personal vill ha.
- Ledningen är viktig för att skapa förutsättningar och ge mandat.
- Patient- och brukarmedverkan är en förutsättning för personcentreringens utveckling.
- Att mäta personcentrerad vård är komplext och behöver utvecklas.