Stort utbrott av harpest i Norrbotten

Stort utbrott av harpest i Norrbotten
Rekordmånga har drabbats av harpest i Norrbotten hittills i år. Arkivbild: Mostphotos

Hittills i år har nära 150 personer drabbats av sjukdomen harpest i Norrbotten. Det är den största siffran som någonsin rapporterats i länet. Med bär- och jaktsäsongerna inför dörren befarar Smittskyddsinstitutet att siffran kommer att stiga.

20 september 2012

Efter att ha konstaterat 148 fall av harpest i Norrbotten hittills i år uppmanar nu Smittskyddsinstitutet lokalinvånare och besökare till försiktighet.

Utbrottet är ovanligt stort både när det gäller antal insjuknade och den geografiska spridningen. 

Det slår länets rekordår 2008, då 52 fall anmäldes, med råge. Anmärkningsvärt är också att många sjuka drabbats av långdragen lunginflammation och torrhosta, symptom som i vanliga fall är mycket ovanliga.

Då både lingonsäsong och älgjakten stundar rekommenderar Smittskyddsinstitutet alla som ska ge sig ut i skog och mark att använda myggmedel samt heltäckande kläder. Vid all direktkontakt med gnagare krävs handskar och skydd .

Fakta Harpest

  • Harpest är en bakterieorsakad sjukdom som kommer från smådjur och gnagare. Vanligaste smittoorsaken i Sverige är via myggbett, men det är också möjligt att bli smittad via direktkontakt med djuren eller genom att inandas damm som förorenats med sjuka djurs urin.
  • Symtom vid harpest är oftast feber, illamående och huvudvärk.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida