1 300 sjuksköterskor uttagna till norska strejken

1 300 sjuksköterskor uttagna till norska strejken
Blir det strejk i Norge? Foto: Colourbox

I natt avgörs det om det blir en landsomfattande strejk i Norge. Varslet berör 1 300 medlemmar i Norsk Sykepleierforbund.

Det norska sjuksköterskeförbundet ingår i paraplyorganisationen Unio, som organiserar anställda i kommunerna och hos staten. Sammanlagt omfattar varslet mer än 10 000 personer – poliser, universitetslärare, lärare i ungdomsskolan, förskolepersonal, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och flera andra yrkesgrupper.
Av de 1 300 sjuksköterskorna arbetar omkring 1 000 på sjukhusen (som i Norge är statliga) och 300 i kommunerna. Undantagna från varslet är bland annat akutsjukvården, barnsjukvården, cancervården och psykiatrin.
Strejken är varslad till midnatt mellan onsdag och torsdag, och hittills har inget läckt ut från medlarnas kontor om det finns något som kan få parterna att gå med på ett avtal.
Tidigare har Unios förhandlare sagt att parterna ligger mycket långt från varandra. Kravet är att man tar tydliga steg på vägen mot den likalön, som den statliga Likelønnskommisjonen föreslog för ett par år sedan.
Utredningen visade att kvinnors löner ligger på 80 procent av männens, och skillnaderna ökar med högre utbildningsnivå.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida