190 000 namn nådde (nästan) sin mottagare

En tjänsteman på SKL tog emot de drygt 190 000 namnunderskrifter som förbundsrådets medlemmar hade tagit med sig till Stockholm. Och ute på gatan samlade medlemmarna in fler.

– Vi har tagit med oss alla namnunderskrifter vi har samlat ihop för att överlämna dem till de ansvariga politikerna.

Det sa Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund när hon i spetsen för förbundsrådets medlemmar klev in genom svängdörrarna till Hornsgatan 20, där Sveriges kommuner och landsting, SKL, har sitt högkvarter.

Men det var en tjänsteman, chefen för styrelsens kansli Inger Lundkvist, som tog emot dem. Hon kunde förstås inte lämna någon kommentar, bara lova att lämna dem vidare till Anders Knape (m), heltidsanställd ordförande för SKL.

Medel mot tunghäfta

Anna-Karin Eklund beklagade att politikerna nu är så tysta – annars syns de så gärna tillsammans med vårdpersonalen. Men för att råda bot på tunghäftan lämnade hon över”kom-igång-att-tala-kittet” för vidare befordran till Anders Knape.

Sedan lämnade representanterna för de olika avdelningarna över sina buntar med namnunderskrifter. Först ut var Eva Strandh, Värmland:

– Vi har inte heller lyckats träffa Anders Knape trots att han kommer från Karlstad, kommenterade hon.

Och så lämnade Uppsala, Gävleborg, Jämtland och så vidare över sina buntar (Västmanland hade faktiskt bränt ner sina 23 013 underskrifter på en CD), tills Inger Lundkvist, dignande under bördan, fick lägga dem ifrån sig på golvet.

… och flera namn samlades in

Utanför på gatan stod medlemmar från avdelning Stockholm – som de har gjort nästan hela tiden under konlikten – och samlade in nya namn.

– Inga problem att få namnunderskrifter, berättade Jane Stegring från hematologiavdelning 27 på Södersjukhuset.

En av dem som skrev på var Rolf Svensson. Det visade sig att han själv varit fackligt aktiv i gamla Bleck- och plåtslagareförbundet:

– Jag tycker det är fullt rimliga krav, men nog blir det väl svårt att få igenom dem, nu när alla andra har förhandlat klart? Det måste nog till en mera långsiktig lösning.

Inte mediestressad

Katja Fogelström, också från avdelning 27, stod i ivrigt samspråk med en reporter. Hon har varit i strejk sedan en dryg vecka och har hunnit bli van vid att umgås med medier.

– Jag kan inte säga att jag blir stressad av det, möjligen kan det vara svårt att komma ihåg allt man vill säga.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida