20 879 skäl att gå i strejk

Kanske är det bra att få lite hjälp från ovan. I alla fall var det i samlingssalen i Vasakyrkan som de strejkande från Örebro och Kumla samlades i dag efter tolv. Strejken hade nått också Örebro län.
Ungefär 250 medlemmar i avdelningen har tagits ut i strejk. Fem avdelningar på Universitetssjukhuset (USÖ) stängdes, liksom ungefär lika många avdelningar på lasaretten i Karlskoga och Lindesberg, några vårdcentraler, sjukvårdsupplysningen och Plasmatappen.
På kirurgavdelning 39 på USÖ rådde närmast uppsluppen stämning kvarten före strejkutbrottet. Vårdförbundets förtroendevalda Anna Stenberg samlade den handfull sjuksköterskor som var i tjänst fram till 12-slaget. Några minuter tidigare transporterades den sista patienten tvärs över korridoren till grannavdelningen; sedan var det tomt på patienter.
– Nu är vi här. Jag hoppas det kommer ut något bra av det här, sa Anna Stenberg innan hon plockade fram de röda strejklapparna som skulle klistras upp utanför avdelningen när strejken var ett faktum.
Chefen strejkar också
Petra Lundkvist är avdelningschef. Liksom sina sjuksköterskekolleger deltar hon i strejken – och tycker att den är berättigad. ”Nej, ni ska inte stämpla ut”, informerade hon de strejkovana sjuksköterskorna innan de lämnade avdelningen.
De två första strejkvakterna heter Jenny Olsson och Daniel Hällås.
– Det är ett nödvändigt ont, en sista utväg att gå i strejk. Nu hoppas vi på ett bra resultat: en skälig lön, sa Jenny Olsson.
De kommer att få stanna kvar utanför ingång B. Dit har nu strejkande medlemmar strömmat från de enheter som just har inlett strejken.
Upprörande lönesiffror
Madelene Ristman från handkirurgiska operationsavdelningen var upprörd över de som hon säger falska lönesiffror som sprids i olika medier.
– Var har de fått de ifrån? Jag har jobbat tio år som undersköterska, tio år som sjuksköterska och är nu nyutbildad operationssjuksköterska. Jag tjänar 22 200 kronor!
Iréne Hurtig på akutvårdsavdelningen har fått det första passet som strejkvakt utanför sin avdelning. Hon har 21 år i landstinget bakom, de sista åtta som sjuksköterska.
– Strejken 1995, då var jag undersköterska. När Kommunal strejkade härom året hade jag utbildat mig till sjuksköterska. Men nu är det min tur!
Löneutveckling = 1 879 kronor
Hon tycker att hon har något att kämpa för. Efter 21 år i landstinget drar hon in 20 879 kronor i månaden – exakt 1 879 kronor mer än sin kollega Lovisa Cederblad, som blev färdig sjuksköterska i januari i år.
– Men de som har börjat de senaste tre-fyra åren tjänar mindre än jag, berättar Lovisa Cederblad. Kanske börjar marknadskrafterna verka?
De båda strejkledarna May Andersson och Christina Köhlström från Vårdförbundets avdelning i Örebro har nu börjat formera styrkorna. De gick främst i det knappt 50-hövdade tåg som rundade sjukhuset och gich nerför Järnvägsgatan, in på Storgatan och så småningom letade sig fram till Vasakyrkan nere vid Svartån. Mellan sig bar de Vårdförbundets banderoll.
När de strax före klockan ett var framme öppnade kyrkan sina portar för dem. Avdelningens ordförande Anna Vellet hälsade välkommen. En enkel lunch serverades. Första strejkdagen i Örebro hade börjat.