240 medlemmar mötte Vårdtåget 2010 vid första stoppet i Eslöv

240 medlemmar mötte Vårdtåget 2010 vid första stoppet i Eslöv
– Det är väldigt trevligt att få träffa så många kolleger på ett ställe som det här, säger Charlotte Fröderberg som tillsammans med Emmy Nilsson (t h) och några andra arbetskamrater har tagit sig från Helsingborg till Eslöv för att vara med på Vårdtåget 2010. Foto: André de Loisted.

I morse klockan tio startade Vårdförbundets storsatsning på Vårdtåget 2010. Första anhalten var stationen i Eslöv, dit 240 medlemmar från hela Skåne har tagit sig med buss, bil och tåg. Men många fler hade velat vara med på tåget.

Maud Larsson, barnmorska vid kvinnokliniken på Helsingborgs lasarett, är en av besökarna. Hon satte sig på Vårdförbundets buss från Helsingborg redan klockan nio i morse. Först vid elvatiden i kväll räknar hon med att vara hemma igen.

När vi träffar Maud har hon just varit inne i en av de sex vagnarna och tittat på en film med tredimensionella glasögon. I filmen berättar sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och andra om sin forskning och varför den kunskap som Vårdförbundets medlemmar står för är så viktig för vården och dess utveckling.

Åtta ville åka

Nu står hon i en av de angränsande vagnarna och svarar på en enkät om filmen.

– Det här är jättetrevligt, en bra satsning. Det som är lite synd är att alla inte har fått ledigt för att vara med. Från arbetsgivarhåll har man inte förstått hur viktigt sådant här är. Här får man kunskap som i förlängningen gynnar arbetsgivaren, säger Maud som berättar att de var åtta stycken på kliniken som hade ansökt hos arbetsgivaren om att få delta. Endast två fick åka.

Vårdförbundets styrelse är självklart med på Vårdtåget.

– Det kändes väldigt högtidligt i går kväll när några av oss klev på tåget i Stockholm, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund som i två veckor framåt bokstavligen ska bo och leva på tåget.

Mingel och middag

Efter lunch på Sten Stenssons hotell i Eslöv fortsätter eftermiddagen med en rad föreläsningar där Anna-Karin Eklund inleder. När huvudtalaren, matgurun Tina Nordström, sagt sitt blir det en rad seminarier.

Paneldebatt om patientsäkerheten följs av mingel och middag på stadens medborgarhus.

Först klockan 22 i kväll tuffar tåget i gång igen för att ge sig iväg till nästa anhalt, som blir Kalmar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida