Valet i USA

Amerikanska sjuksköterskor tar ställning i presidentvalet

Amerikanska sjuksköterskor tar ställning i presidentvalet
Den 8 november är det dags för USA:s drygt 3,6 miljoner sjuksköterskor och alla andra att välja vem de vill se som president. Hillary Clinton har ett starkt stöd bland sjuksköterskor, men även Donald Trump har sina supportrar. Foto: TT

Sjuksköterskeförbundet American Nurses Association stödjer Hillary Clinton inför morgondagens presidentval i USA. Men även hennes motståndare, republikanen Donald Trump, har sina väljare bland sjuksköterskor.

7 november 2016

När det amerikanska folket i morgon tisdag går till vallokalerna har en stor del av landets sjuksköterskor redan bestämt sig vem de ska rösta på. I alla fall om de väljer den kandidat som en av landets största yrkesförbund, American Nurses Association, tycker är mest lämpad.

Fackligt engagemang

I USA är det vanligt att intresseorganisationer och fackförbund ger sitt officiella stöd till en presidentkandidat under valkampanjen, även om de enskilda medlemmarna naturligtvis får rösta på den de önskar.

Enligt tidningen Wall Street Journal har fackföreningsrörelsen i USA satsat 108 miljoner dollar i valet, eller uppåt en miljard kronor mellan januari 2015 och augusti i år. Det är den största summan någonsin, nästan 40 procent mer än förra gången. 85 procent av pengarna har gått till Demokraterna, uppger tidningen.

Republikanen Donald Trump har stöd från fackföreningar som representerar poliser och gränskontrollanter, men det fackliga stödet för Clinton är starkare. Att American Nurses Association, Ana, valt just Hillary Clinton motiverar förbundets ordförande Pamela F. Cipriano så här i pressmeddelande:

– Hillary Clinton har genom hela sin karriär varit en förkämpe för sjuksköterskor och en advokat för hälsofrågor. Hon har bland annat ökat antalet så kallade magnetsjukhus och arbetat för utbyggd specialistutbildning och rekrytering av nya sjuksköterskor. Hillary Clinton vill även utöka den så kallade Obamacare vars syfte är att få fler medborgare att omfattas av en sjukförsäkring och minska statens sjukvårdskostnader.

Kampanj i sociala medier

Men det utesluter inte att republikanen Donald Trump också har stöd bland landets drygt 3,6 miljoner sjuksköterskor. På Facebook finns flera sjuksköterskegrupper för både Hillary Clinton och Donald Trump. Många av Trumps supportrar på Facebook är abortmotståndare och uppskattar hans löften om striktare abortlagstiftning. Donald Trump har även stöd hos väljare som vill avskaffa Obamacare och utöka den privata vården. 

American Nurses Association

Ana är ett av de större yrkesförbunden för sjuksköterskor i USA och medlem i den internationella paraplyorganisationen för sjuksköterskor, ICN.  Utöver traditionella arbetsrättsliga frågor som lön, villkor och utveckling av vården så har organisationen sedan 1984 även tagit ställning i presidentkampanjerna. Syftet är att lyfta fram organisationens hjärtefrågor och samtidigt uppmuntra medlemmar till att engagera sig politiskt.

Vem American Nurses Association väljer som kandidat föregås av en strikt reglerad process. Kandidater får svara på ett frågeformulär vad de anser om förbundets kärnfrågor, hur de aktivt arbetar med främja villkoren för sjuksköterskor och om deras planer för sjukvården. Alla medlemmar i Ana får vara med och tycka till, även om det slutliga beslutet tas av en särskild valstyrelse, Ana-Pac.

De senaste fyra valen har organisationen valt att stötta John Kerry (2004) och Barack Obama (2008 och 2012) och nu Hillary Clinton.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida