Anna Wielbass brinner för vårdmiljön

— Jag är nyfiken, jag vill veta, jag vill vara med och påverka, säger Anna Wielbass om sig själv. Hon är ny ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

30 april 2009

Anna Wielbass är barnsjuksköterska från Gävle och har varit med i styrelsen för avdelningen de senaste fyra åren, då hon också varit facklig på heltid. Fackligt förtroendevald blev hon vid millennieskiftet.

Delaktighet och samverkan är ledord i det fackliga arbetet. Värdeförskjutningen – att Vårdförbundets medlemmar får betalt för det de tillför verksamheten – är självklart ett viktigt uppdrag. Men det får inte ställa de andra viktiga arbetsuppgifterna – med vårdmiljön i spetsen – i skuggan. Det är i alla fall Anna Wielbass uppfattning.

Den ekonomiska krisen gör det ännu viktigare att lyfta fram de insatser Vårdförbundets medlemmar gör i vården:

– Vårdmiljö och samverkan blir ännu viktigare nu. Samhället har inte råd att låta bli att använda de kunskaper våra medlemmar har i vården.

Att bli ordförande är spännande. Men Anna Wielbass hoppas att medlemmarna inte väntar sig snabba förändringar.

– Jag är något av en »slow starter«. Jag vill växa in i uppdraget – jag är flitig, ambitiös och läraktig – och jag vill betona att vi är ett lag. Jag får samarbeta med en kompetent styrelse med både erfarenhet och nya idéer och engagemang. I det hjulet är jag en av kuggarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida