Region Skåne

Anställd fick ”för hög lön” – nu vill chefen bryta kontraktet

En sjuksköterska som fick sin nya specialistutbildning delvis betald av Region Skåne nekas anställning med den lön som står i kontraktet. Nu tar Vårdförbundet strid.

Janet Parmvi, förbundsombudsman vid Vårdförbundet i Region Skåne, har begärt överläggning med regionen.

– Det finns ju ett kontrakt och avtalslagen gäller, det här måste gå att lösa, säger Janet Parmvi, som kontaktat områdeschefen men ännu inte fått svar.

Att verksamheten inte längre vill anställa specialistsjuksköterskan, som uppmuntrats att utbilda sig, beror helt och hållet på den överenskomna lönen och ingenting annat, enligt Janet Parmvi.

– Chefen påstår att hon har för hög lön och säger att hon redan hade hög lön baserat på att hon redan tidigare var specialistsjuksköterska i intensivvård. Det är ju helt galet att komma med.

Specialistsjuksköterskans lön var 35 800 kronor i månaden på heltid. När hon blev klar med sin andra specialistexamen skulle hon tjäna 38 300, det vill säga 2 500 kronor mer i månaden.

Kontrakten skrivs vanligtvis med Region Skånes utbildningsenhet, inte med respektive verksamhet.

– Jag hoppas att sådant här inte inträffar senare när vi fått det tydligare lokala kollektivavtalet om AST i hamn, säger Janet Parmvi.

Akademisk specialisttjänstgöring, AST, är en modell som Vårdförbundet tagit fram där utbildningen är en del av anställningningen och kollektivavtal gäller. Allt fler kommuner och landsting skriver avtal med Vårdförbundet om att använda modellen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida