Arbetsgivarna är måna om fortsatta diskussioner med Vårdförbundet
Efter Vårdförbundets nya varsel är ordföranden för arbetsgivarnas förhandlingsdelegation beredd att diskutera både lokal lönebildning och värdeförskjutning.
Ingela Gardner Sundström, ordföranden för Sveriges kommuner och landstings förhandlingsdelegation, oroar sig för de nya varslen och uppskattar inte vad hon kallar Vårdförbundets ”ultimativa” sätt att framföra sina krav på.
– 15 procent på två år ska man ha, är vad de har sagt. Det är inte någon förhandlingsinvit.
Men trots irritationen är hon inte längre fullt lika avvisande när det gäller påståendet att landstingen inte har lyckats med den lokala lönebildningen. ”Klart det finns snedsitsar”, säger hon och anser att det är horribelt när en erfaren undersköterska som har utbildat sig till sjuksköterska får lägre lön än den hon hade innan hon utbildade sig. Men det tror hon är synnerligen ovanligt.
Håller du med om att den lokala lönebildningen har fungerat dåligt?
– Nja, visst finns det säkert ställen där processen inte har skötts på ett bra sätt. Den kritiken måste vi ta till oss och se till att lokala arbetsgivare förvaltar avtalen på rätt sätt.
Ingela Gardner Sundström är mån om fortsatta diskussioner med Vårdförbundet och tycker att ett sätt att diskutera lokal lönebildning kan vara den lösning som medlarna i förhandlingarna med lärarfacken presenterade.
– Arbetstidsfrågan var viktig för lärarna och medlarna föreslog en opartisk samtalsledare som ska hjälpa parterna att hitta ett gemensamt sätt att se på de frågorna.
Något liknande kan hon tänka sig i de fortsatta kontakterna med Vårdförbundet. En samtalsledare som hjälper dem att till exempel diskutera den lokala löneprocessen.
– Eftersom Vårdförbundet är missnöjt med den, tillägger hon.
Även frågan om värdeförskjutning är Ingela Gardner Sundström mer villig att diskutera nu.
– För att åstadkomma en värdeförskjutning krävs att andra grupper på arbetsmarknaden står tillbaka annars leder det till ett lönerace. Det ökar på inflationen och innebär mycket pengar på pappret och lite i plånboken, säger hon, men vill inte stänga dörren för fortsatta diskussioner.
Det är inte längre självklart, menar hon, att industrin ska vara löneledande och visst borde man titta på värderingen av tjänstesektorn i offentlig sektor.
– Kanske det har skett en värdeförskjutning i samhället om vad som ska betalas och kanske ska vi inom SKL mer diskutera vilka värderingar som styr lönesättningen.
Men för att vara villiga att diskutera den frågan måste det råda arbetsfred.
– Värdeförskjutning kan inte vara något man strejkar sig till. Det är min bestämda uppfattning. Först måste vi hitta fram till ett avtal.
Ingela Gardner Sundström och SKL väntar nu på att medlarna tar kontakt och att diskussionerna mellan parterna fortsätter under fredagen eller under helgen. Senast måndag den 21 april vet vi resultatet.
Är ni beredda att ge efter för något av Vårdförbundets krav?
– Det är klart att vi funderar internt på vad ett slutresultat ska kunna bli – men det tänker jag inte avslöja för dig. Vi klurar på vad som kan läggas in för att Vårdförbundet ska kunna acceptera budet.