Avskeden ökar: ”Bekvämare för arbetsgivaren”

Avskeden ökar: ”Bekvämare för arbetsgivaren”
Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin har också märkt att antalet anställda som varslas om avsked har blivit fler. Foto: Cecilia Larsson.

Arbetsgivarna väljer oftare att avskeda när de tycker att anställda har misskött sig. Dessutom ökar uppsägningarna av personliga skäl och antalet varningar. Det visar en kartläggning som Vårdfokus har gjort. Även om det är tveksamt om det finns grund för avskedande så sker sällan en rättslig prövning, enligt Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin.

Vårdfokus har frågat samtliga 21 avdelningar inom Vårdförbundet om de anser att avsked och uppsägningar av personliga skäl har blivit vanligare. 16 svarade ja på den frågan. Av dem ansåg tre avdelningar att just avsked har blivit vanligare. Till skillnad från vid uppsägning får arbetstagaren gå direkt vid ett avsked.

Avsked prövas sällan rättsligt

De tydligaste exemplen finns bland några av Vårdförbundets sektioner i Stockholm. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har Vårdförbundet hanterat cirka 15 varsel om avsked sedan förra hösten.

– Helt klart möter vi en tuffare attityd och de här svåra medlemsärendena tar allt mer tid, säger ordföranden Annika Gunnestad.

Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin har också märkt att antalet anställda som varslas om avsked har blivit fler. Hon menar att det är bekvämare för arbetsgivaren eftersom banden klipps direkt och den anställda får sluta omedelbart.

Även om det är tveksamt om det finns grund för avskedande så sker sällan en rättslig prövning. I stället blir det förhandlingar där arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att avsluta anställningen med ett antal månadslöner som ersättning.

”Tydligare som arbetsgivare”

Lena Freijd är HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset. Hon håller inte med om att arbetsgivarna har blivit hårdare och oftare väljer att avskeda.

– Jag tror inte att det har blivit vanligare. Däremot har vi som arbetsgivare blivit tydligare och pratar mer öppet om vad som gäller på vår arbetsplats och att det får konsekvenser om man bryter mot de regler vi har. Det kanske kan uppfattas som att vi har blivit tuffare, säger Lena Freijd.

Fler uppsägningar av personliga skäl

I Vårdfokus kartläggning framgår att avdelningar i hela landet anser att arbetsklimatet har blivit hårdare, att större krav ställs på personalen samt att det finns en risk för att anställda inte vågar säga ifrån.

De flesta avdelningarna säger också att antalet varningar ökar. Dessutom anser många att det blir fler uppsägningar av personliga skäl och att det ofta handlar om långa sjukskrivningar och rehabärenden.

– Klimatet har hårdnat ute på golvet och arbetsgivaren vill inte ha någon som inte jobbar fullt ut, säger Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundets avdelning Västernorrland.

Syns inte i statistiken

Christina Larsson som är ordförande i Jämtland säger att det är många som känner sig tvingade att själva avsluta sina anställningar och därför inte syns i statistiken och hon får medhåll från flera andra avdelningar inom Vårdförbundet.

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland, tycker att de tidigare har haft ett bra samarbete med arbetsgivarna när det gäller omplaceringar. Med gemensamma ansträngningar har det gått att hitta lösningar från fall till fall, men det har förändrats de senaste åren. Besparingarna i vården med slimmade organisationer har gjort att det inte finns utrymme för dem som inte kan arbeta hundra procent.

– Arbetsgivaren hårdrar sin rehabiliteringsskyldighet och kollegerna känner att de inte orkar bära mer än sin egen börda, säger Hans Detlofson, förbundsombudsman på Vårdförbundet i Västmanland.

Parterna borde komma överens

Trenden mot ett tuffare arbetsklimat har pågått sedan mitten av 1990-talet och är internationell, säger TCO:s utredningschef Roger Mörtvik.

– Vi kan hamna i en situation där många är utanför arbetsmarknaden därför att kraven på de anställda är för höga samtidigt som vi lider brist på arbetskraft. Jag tror att parterna borde sätta sig ner och diskutera fram en kompromiss där arbetsgivarna skulle kunna få mer flexibilitet, de anställda mer utbildning och kompetensutveckling, samtidigt som man tar på sig att göra arbetsplatserna mer toleranta mot människor som inte presterar hundra procent, säger Roger Mörtvik.

Läs mer i nya numret av Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida