Avtalskongressen inledd

I dag har Vårdförbundets cirka 200 kongressombud åter samlats för att ta ställning till ett slutbud från medlarna. Stämningen bland deltagarna är lätt nervös. Ingen kan på förhand säga hur dagen ska sluta.

Nu på förmiddagen vet kongressombuden ännu inte vad det bud som medlarna lämnade till parterna igår innehåller, men senast klockan 18.00 i eftermiddag måste de ha tagit ställning.

Ombuden från Västerbotten har ett tydligt mandat från medlemmarna.

– Hellre inget avtal alls än ett dåligt avtal, konstaterar ordföranden Lena Sjölin.

Splittrat i Örebro

I Örebro verkar det vara mer splittrat.

– Ombuden från Örebro är en reflekterande samling, säger Marianne Hiller som anser att mycket hänger på hur budet kommer att presenteras av styrelsen.

Hon tycker att det är på tiden och bra att kvinnodominerade underbetalda kvinnor har satt ned foten och protesterat mot löneläget.

– Vi ska ta plats och visa vad vi tillför vården, och vi ska ha betalt för vår insats.
Stödet för strejken från allmänheten och andra fackförbund är Marianne Hiller nöjd med. Hon saknar egentligen bara stödet från Kommunal och dess ordförande Ylva Thörn.

Stockholm vill ha ett avtal

Ulla Althin, ordförande i Stockholm, är spänd inför vad dagen ska innebära. Hon vet inte vad budet innehåller, men hoppas att kongressen kommer att säga ja.

– Nu vill vi sätta igång och jobba lokalt. Vi har redan fått vissa genombrott, som att landstinget i Stockholm ska tillsätta en parlamentarisk grupp som ska titta på lönesättningen.

Men om det verkligen blir ett ja, vet ännu ingen. Björn Gustafsson, ordförande i Västmanland har ett tydligt besked med sig från sina medlemmar. ”Säg nej om de yrkade lönenivåerna inte finns med i budet.

Västmanland kräver 1 700

Om det blir som förra gången, att styrelsen rekommenderar ett ja till budet men får kongressen emot sig tror Björn Gustafsson att det blir ytterst bekymmersamt för förbundet.

? En gång är ingen gång. Två gånger är en för mycket.

I andra avdelningar är de exakta lönenivåerna inte lika avgörande för ställningstagandet till budet.

? Våra medlemmar vill se att de har en löneutveckling under sitt yrkesliv. Det är det vi måste kunna se i ett nytt löneavtal. Det är helheten i budet som kommer att bli avgörande, säger Marina Olsson, ordförande i Västra Götaland.

Hon får medhåll av Pia Andorff, ordförande i Skåne.

? En förhandling är ge och ta så det är alltid helheten som är det som betyder någonting i slutändan.

Kongressen ute på Runö bevakas av flera medier och på Vårdfackets webbtidning kommer vi att fortsätta att rapportera under dagen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida