Avtalskongressen väntar ännu på medlarbudet

Det får gärna ta lite längre tid, bara det blir ett bra avtal.Vårdförbundets vice ordförande Lisbeth Löpare Johansson var inte så bekymrad över att Vårdförbundet fortfarande inte hade fått något slutbud från medlarna när kongressen bröts för paus strax efter klockan fyra i eftermiddags.

29 mars 2008

En halvtimme tidigare lämnade Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund kongressen på Djurönäset för att än en gång träffa medlarna. När ett slutbud kommer kan ingen svara på.

I samband med pausen i kongressförhandlingarna sa Lisbeth Löpare Johansson att hon inte kunde avslöja innehållet i medlarbudet, men att kongressen hade diskuterat de delar av budet som förbundsstyrelsen tyckte var acceptabla.

Avvaktar budet

Varken hon eller kongressombudet Monica Öjemalm från Norrbotten ville tala om en eventuell konflikt.

– Vi tar en sak i taget, sa Monica Öjemalm. Nu väntar vi och ser vad medlarbudet innehåller, och sedan tar vi ställning till det.

Varken hon eller Kristina Svanberg Ydrefelt från Stockholm kände sig pressade av situationen.

– I går lämnade vi över nästan 14 000 namn till landstingets politiker i Stockholm, sa Kristina Svanberg Ydrefelt. Det känner jag ett väldigt stort stöd av.

Stängd kongress

Kongressen har beslutat att förhandlingarna ska vara stängda för utomstående, även för reportrar från Vårdfacket.

– Vi gjorde det av respekt för den demokratiska processen. Ombuden ska kunna vrida och vända på argumenten och ställa de svåra frågorna, sa Lisbeth Löpare Johansson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida