Avtalsrörelsen 2019

Avtalsrörelsen 2019
Sineva Ribeiro. Foto: Anna Simonsson

Nu går vi in i den största avtalsrörelsen på åtta år, bland annat med lönekrav på 10?000 kronor mer i månaden till ”särskilt yrkesskickliga”!

Först vill jag nämna en viktig seger som det rapporterats om i ett stort antal medier: Vårdförbundet har säkrat förbättrade villkor för de 5?000 medlemmar som är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i den privata vården! Det handlar om centrala kollektivavtal med Almega Vård­företagarna, som ger mer tid för vila och återhämtning vid nattarbete inom vård, behandling och omsorg samt äldreomsorg. Avtalen lyfter också möjligheten till utbildningsanställningar inom privat företagshälsovård, vård, behandling och omsorg samt äldreomsorg.?

Jag är stolt, men inte nöjd, och går raskt in i nästa stora förhandling för dig som medlem: Vårdförbundet har sagt upp det centrala kollektivavtalet med Sveriges kommuner och landsting, SKL, samt Sobona. Det gäller det centrala avtalet för dig som är anställd i kommuner och regioner. ?

Det här är den största avtalsrörelsen på åtta år och våra krav är välgrundade och relevanta: I avtalsrörelsen kräver vi 10?000 kronor mer i månaden till ”särskilt yrkesskickliga” i alla Vårdförbundets yrkesgrupper: barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, avancerade specialister, röntgensjuksköterskor och chefer. Ska bemanningskrisen i vården kunna lösas måste de erfarna få upp sina löner — rejält! Det budskapet framför vi nu i ett antal debattartiklar över hela landet och i våra möten med politiker, beslutsfattare och arbetsgivare.??

Varför gör vi detta? För att det är vad du som medlem kräver av oss som förbund. Inför beslut om förhandling av det centrala avtalet för anställda i kommuner och regioner har vi lyssnat på medlemmarnas tydliga prioriteringar från kongressen 2018. Av 200 motioner till kongressen handlade hälften om villkor! ?

2019 är det dags för barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor att få jämställda och hälsosamma villkor som både spräcker löneglastaket och som ger möjlighet till ett hållbart yrkes- och privatliv.?Sverige har dessutom äntligen fått en regering och nu är det dags att politikerna kavlar upp ärmarna och fokuserar på bemanningskrisen inom hälso- och sjukvården, och på lösningen: bättre arbetsvillkor för dig som arbetar där. En kömiljard räcker inte för att klara av utmaningen. Vi kräver därför att delar av de höjda statsbidragen används till att förbättra arbetsvillkoren i vården. ??

Slutligen vill jag tipsa dig om att det är viktigt att söka tjänstledighet i god tid, om du hoppas komma in på en specialistutbildning. Ta kontakt med arbetsgivaren och undersök möjligheten till utbildningsanställning. Och konsultera oss på Vårdförbundet Direkt på 0771-420 420 innan du skriver på ett kontrakt, för att säkra rätt villkor och undvika ”bindningskontrakt” med återbetalningskrav och dylikt.

Ur min agenda i februari:

  • 5-7: Förbunds­styrelse
  • 8-9: Medlems­besök, chefsmedlemmar i Jokkmokk och Gällivare
  • 11-16: International workforce forum i Libanon
  • 18-19: Medlemsbesök i Luleå och Övertorneå
  • 20-21: Förbundsråd
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida