Biva-sjuksköterskorna välkomnar läkarnas stöd

Biva-sjuksköterskorna välkomnar läkarnas stöd
– Ett extra erkännande som säger att vi är värda något och att vi gör rätt som protesterar.. Så kommenterar Wiveca Lind, en av de uppsagda sjuksköterskorna på biva läkarkårens stödbrev. Foto: André de Loisted

Sjuksköterskorna på barnintensiven i Lund välkomnar att 16 läkare på avdelningen i ett öppet brev till Region Skåne ställt sig bakom deras kamp.

Allt sedan specialistsjuksköterskorna på barnintensivvårdsavdelningen, biva, i Lund sade upp sig i början på februari har oron på arbetsplatsen varit stor, så också bland läkarna. För att visa sitt stöd riktar läkarna nu i ett gemensamt brev skarp kritik mot Region Skånes sätt att hantera situationen.

Uppbackningen från läkarkåren mottas med glädje.

– Det är som en bonus. Ett extra erkännande som säger att vi är värda något och att vi gör rätt som protesterar. Många av doktorerna har varit med om att bygga upp avdelningen, det är inte konstigt att de också är oroade, säger Wiveca Lind, som är en av de totalt 33 specialistsjuksköterskor som lämnat in sin avskedsansökan.

Klarar sig inte utan sjuksköterskorna

”Att på grund av en lönemodell rasera en välfungerande barnintensivvårdsavdelning är ett spel med mycket höga insatser”, skriver läkarna i brevet.

– Det är inte bara sjuksköterskorna vi backar, vi backar också verksamheten. Det är ett teamwork att arbeta med svårt sjuka patienter med komplicerade hjärtfel. Vi klarar oss inte utan de här sjuksköterskorna. Deras kunskapskapital är inte att förakta, säger Per Westrin, sektionschef på barnanestesiavdelningen.

”Rakryggat”

Som Vårdfokus tidigare berättat har de 33 specialistsjuksköterskor som sagt upp sig blivit erbjudna att få behålla sin poängmodell men tackat nej eftersom nyanställda inte skulle få samma villkor.

– Som chef och medicinskt ansvarig är jag orolig. Som vanlig läkare är jag beklämd. Som skattebetalare är jag förbannad. Det är rakryggat av dem att stå upp för dem som kommer efter. Vi kan inte ha något framtida b-lag, säger Per Westrin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida