Blandade känslor inför nya strejkomgången i Skåne

I dag klockan tolv går cirka 1 000 medlemmar vid sjukhusen i Trelleborg, Ystad och Helsingborg för andra gången på mindre än en månad ut i strejk. De gör det med blandade känslor.

? Jag tycker det är rätt att vi tas ut i strejk igen. Samtidigt känns det pinsamt att det ska behöva gå så här långt. Det är oansvarigt av SKL, Sveriges kommuner och landsting, att de ännu inte har kommit till skott och lagt ett nytt bud som vi kan acceptera.

Det säger Cecilia Kadanik, sjuksköterska och förtroendevald vid akutvårdsavdelning 35 på Helsingborgs lasarett.

Inför det första varslet, som trädde i kraft den 21 april, besökte Vårdfacket just avdelning 35 i Helsingborg. Då var personalen oerhört taggad. De allra flesta av de sjuksköterskor som tidigare hade lämnat Vårdförbundet i besvikelse över löneutvecklingen gick med i förbundet igen för att, som de sa, kunna delta i kampen.

En av dem var Margaretha Skoog, som nu för andra gången på kort tid går i strejk tillsammans med kollegerna på avdelningen.

? Jag gör det med lite blandade känslor. Men vi måste kämpa på, vi kan inte ge upp i en sådan här situation. Fast folk är nog lite trötta på det. Det känns lite avslaget. Men innerst inne tror jag att alla vill kämpa, säger hon.

Emmy Nilsson, också hon förtroendevald sjuksköterska på avdelningen, tvekar inte.

? Vi är redo. Men man kan nog inte säga att vi är lika taggade som första gången. Det har varit ganska dött på nyhetsfronten. Det enda man får veta är att de ska träffa medlarna nästa dag och nästa dag igen. Det börjar man tröttna på lite. Men vi är uttagna så vi kommer att strejka.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida