”Bra att Vårdförbundet sa nej till slutbudet”

”Bra att Vårdförbundet sa nej till slutbudet”
På medicinavdelning fyra i Malmö tycker sjuksköterskorna att det var helt rätt att säga nej till medlarnas slutbud. Från vänster: Linda Jönsson, Camilla Andersson, Ulla Wilsmark och Angelica Preigård. Foto: Anders Olsson

Sjuksköterskorna på medicinavdelning fyra på universitetssjukhuset Mas i Malmö tycker att Vårdförbundet gjorde helt rätt när det i går sa nej till medlarnas bud. Om det blir strejk ställer de helhjärtat upp.

När de får höra att medlarna hade föreslagit en lägsta lön på 21 100 efter ett år och en garanterad lönehöjning på 8,5 procent på tre år tycker de att kongressombuden gjorde helt rätt när de inte gick med på förbundsstyrelsens förslag om att tacka ja till slutbudet.

? Vårdförbundet måste lyssna mer på medlemmarna. Det var ett alldeles för lågt bud. Här på vår avdelning har undersköterskorna fått 3 000 kronor i löneförhöjning, säger Linda Jönsson som efter elva år som sjuksköterska tjänar 22 000 kronor i månaden.

Hon jämför med en något äldre undersköterska som har exakt samma lön som hon själv.

? Kvaliteten på vården kan ju inte utvecklas och bibehållas om vi som personal inte känner oss uppskattade. Uppskattningen är ju lönen, säger Linda Jönsson som tycker att hon åtminstone borde ha en lön på 25 000 kronor i månaden.

Camilla Andersson berättar att hon tidigare arbetade som undersköterska. När hon för ett år sedan blev färdig sjuksköterska var hon tvungen att gå ned i lön.

? Här har man pluggat i tre år, om ett år ska jag börja betala av på skulderna. Det är klart att det inte känns bra säger Camilla Andersson och suckar ljudligt.

De säger att de är beredda om det nu blir konflikt.

? Oavsett om det blir övertidsblockad eller strejk ställer vi självklart upp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida