Brott mot MBL då chef tillsattes i Östergötland

Facken i Östergötland anmäler landstingsledningen som körde över både rekryteringsgruppen och dem då man nyligen utnämnde en ny chef för närsjukvården i centrala länsdelen.

– Som jag ser det är det inte bara facken och rekryteringsgruppen utan alla medarbetare som blir överkörda. Ledningen bryter inte bara mot MBL, man går också helt emot sin egen uttalade ordning i ledarskaps- och medarbetarpolicyprogrammet. Där talar man om talar öppenhet, dialog och delaktighet, säger Maria Ljung, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

I början av förra veckan presenterade arbetsgivaren sitt beslut att utse den tidigare chefen för närsjukvården i östra distriktet till chef i centrala länsdelen. Ingen dialog hade dessförinnan förts, vare sig med facken eller med den rekryteringsgrupp som bildades före sommaren och redan var igång med en kravprofil för rekrytering.

De fackliga företrädarna krävde besked om varför arbetsgivaren hade kört över både rekryteringsgruppen och dem. Av den tillförordnade landstingsdirektören Lena Lundgren fick de då veta att ett snabbt beslut var nödvändigt eftersom närsjukvården stod utan chef. Det sedan den tillförordnade närsjukvårdsdirektören hade hoppat av.

Men det visade sig att han hade fått besked av Lena Lundgren om att hon hade utsett en annan person till ny närsjukvårdsdirektör på ett chefsmöte en vecka innan han lämnade in sin avskedsansökan. 

Alla fackförbunden kommer att överklaga beslutet och anmäla landstingsledningen för brott mot MBL. De kommer att lämna in var sin protest. 
  
– Vi är inbjudna till ett möte med landstingsdirektör Lena Lundgren i morgon där hon vill förtydliga och förklara sig. Det ska bli intressant att höra vad hon har att säga, men det ändrar inte vårt beslut att överklaga, konstaterar Maria Ljung.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida