”De försöker alltid få oss att flytta semestern”

Coronakrisen har satt hård press på vårdpersonalen hela våren. På många håll i landet fortsätter situationen, och den efterlängtade sommarvilan kan vara hotad. Vårdfokus frågade på några ställen hur det går med semestern.

12 juni 2020

Som Vårdfokus tidigare rapporterat är läget fortfarande så intensivt i covidvården att sommarsemester inte är en självklarhet för alla. Många blir ombedda att flytta veckor till hösten, och även erbjudna pengar för det.

Läs mer: Sommar 2020

Hur blir det med semestern?

Sanne Nordqvist.

Sanne Nordqvist
Specialistsjuksköterska psykiatrisk vård, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås
— Jag är utlånad till infektions­kliniken till 31 augusti, men har fått behålla den semester jag var beviljad och är ledig fyra veckor från midsommar. Det ska bli så otroligt skönt!
— De försöker, som alltid, att få folk att flytta sin semester för 8 000 kronor extra per vecka. Men jag kommer inte nappa på det. Det har varit ett tufft år och jag behöver verkligen min semester.
— Jag har ingenting planerat. Vi är ett gäng som hade tänkt vara med på en stor dansbandshelg, men den är inställd liksom alla andra sommarevenemang. Så jag hoppas bara på att det blir bra väder så att man kan ligga på en strand och koppla av.

Agnes Löfman.

Agnes Löfman
Sjuksköterska på stroke­enheten, Sundsvalls sjukhus
— Arbetsgivaren säger att alla sjuksköterskor som vill ska få sommarsemester. De har pre­senterat ett schema, men i det finns en del luckor. Vissa kolleger har sålt semesterveckor. Vi får 15 000 kronor för varje vecka som vi skjuter upp till hösten. Det är inte optimalt, vi måste få vila ut.
— Jag har fått min semester beviljad och ska vara föräldraledig också. Jag ser fram emot att vara med sambo och barn.
— Vi har fått höra att vår beviljade semester kan bli indragen, men inte förrän den börjat, och snarare mot slutet. Men Vårdförbundet har meddelat att man egentligen inte är skyldig att svara på mejl eller telefonsamtal under sin semester.
— Hela våren har det varit svårt att få ledigt, på helgerna helt omöjligt.

Hans Nilsson.

Hans Nilsson
Ambulanssjuksköterska, Universitetssjukhuset Örebro
— Det blir tre veckor under sommaren, det gäller i stort sett i hela sjukvården i Region Örebro. Vi hade velat få fyra veckors sammanhängande under ordinarie semesterperiod, men det ville arbetsgivaren inte gå med på. Den fjärde veckan ska vi få under hösten, när det passar verksamheten.
— Tre veckor är långt ifrån tillräckligt för återhämtning, framför allt när vi har haft det extremt pressat och fått jobba väldigt hårt oavsett om man är direkt engagerad i covidvården eller inte.
— När man får sin fjärde vecka så sent är det svårt att få ihop det med resten av familjen, man kommer kanske inte kunna ha så mycket ledigt samtidigt alls. Grundplaneringen i privatlivet havererar.

Maria Hedström.

Maria Hedström
Barnmorska och vårdchef, BB Södertälje
— Alla som har önskat det har beviljats fyra veckors semester här, jag också. Jag har delat upp den 1+3 — det passar både mig och verksamheten bättre. Coronapandemin har inte påverkat sommarsemestrarna hos oss, förutom att vi lämnade besked senare än vanligt, kring 10 maj.
— Ingen har uppmanats att flytta sin semester utanför semesterperioden juni till augusti, men några har valt att göra det frivilligt.
— Södertälje sjukhus och Region Stockholm ersätter flyttad semester utanför semesterperioden med 5 000 kronor för en vecka, 12 000 kronor för två veckor, 19 000 kronor för tre veckor och en månadslön för fyra veckor.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida