»De gör reklam för sjuksköterskor«

…hördes en ung kille förklara för kompisarna när de såg skaran som Vårdförbundets Jönköpingsavdelning hade samlat på en av stadens biografer. Och visst låg det något i det.

Hur gör man för att nå så många medlemmar som möjligt med vad Vårdförbundet har för vision inför framtiden? Jönköpingsavdelningen bjöd på en lockande film, prat och mingel. ?

De 250 biljetterna till filmatiseringen av den andra boken i Stieg Larssons milleniumtrilogi Kvinnan som lekte med elden tog slut på två dagar.?

Sorlet i foajén, snittarna och de igenkännande utropen när medlemmar som inte setts på ett tag får syn på varandra i vimlet fick det hela att likna en klassträff. På programmet stod också samtal om den vårdpolitiska idén, Vision 2018, som förbundet har arbetat fram och tryck upp i en liten bok. Vad tyckte medlemmarna om den???

För sjuksköterskan Emelie Bäckström är det första gången hon hör talas om den, men kompisen Pernilla Zwettler är mer insatt och kan bläddra och förklara.?

– Den här boken är uppdelad i olika avsnitt, där man kan gå in på en sak i taget, det gör den lättare att ta till sig. Nu kan jag fokusera på det som jag som psykiatrisjuksköterska kan åstadkomma inom mitt område. ?

Förr om åren tycker hon inte att hon riktigt har kunnat ta till sig den förbundspolitiska idén.?

– Sen är ju en vision alltid en vision, men den är något att sträva efter, varje liten människa kan göra något, säger Pernilla Zwettler.?

Carina Mowitz, sjuksköterska i omsorgen, hade redan sett kortversionen av det lilla bildspel om visionen som visades före huvudfilmen. ?

– Jag såg bildspelet på årsmötet för några veckor sedan och det har inte hunnit sjunka in riktigt än. Men när det har fått smälta in ska vi sätta oss och reflektera. Just nu minns jag bara hälften, säger hon och kollegerna, Tyrone Käll och Anki Svensson, håller med. ??

Vid ett annat av borden står Thomas Johansson, Vårdförbundsordförande i Jönköping, och diskuterar med medlemmarna Jill Klarström och Inger Wikström. De är ännu inte så insatta i vad förbundets vision för framtiden går ut på, men har läst lite om den på Vårdförbundets hemsida. Det har flera av cheferna också gjort, berättar styrelsemedlemmen Ingemar Wänebring som delar ut popcorn och dricka till de överraskade medlemmarna utanför biosalongen. De uppskattande kommentarerna är många.?

»Vad, får vi ännu mer? Vilken helkväll! Det här betalar jag gärna medlemsavgift till.«

LÄS MER :
Vision 2018 finns på www.vardforbundet.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida