De vill korta väntetider med eget företag
Omsorgen om patienterna är en av drivkrafterna för tre röntgensjuksköterskor i Gävle som planerar att köpa in en magnetkamera och starta eget.
Att korta väntetiderna, men också den egna tillfredsställelsen har varit viktiga delar i beslutet att starta ett företag. ?
– Jag längtar efter mer frihet och att få bestämma över mig själv, säger Anna-Maria Winroth.?Siw Lindberg, Anna-Maria Winroth och Anna Hedström är alla röntgensjuksköterskor.
Siw Lindberg är den mer erfarna i trion, hon har arbetat i branschen i 35 år, även om hon sedan ett halvår är verksamhetschef på fysiologiska enheten på Gävle sjukhus.??
Deras mål är att köpa in en magnetkamera och erbjuda kortare väntetid till dem som i dag får vänta länge på landstingets undersökningar. I projektet ingår också slätröntgen.?
De tre ingår i den grupp på 15 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor som i slutet av november fick sina diplom efter genomgången utbildning inom ramen för projektet Nya vägar i vården – ett av 27 projekt i länsstyrelsens satsning för att få fler kvinnliga företagare i Gävleborgs län.
Siw Lindberg och hennes kolleger har inte kommit i mål med sitt projekt ännu. De har till exempel alldeles nyss fått den begärda offerten på en magnetkamera – det dröjde sex månader – och de letar fortfarande efter en finansiär.?
– Vi vill vara självständiga och inte ingå i någon kedja, säger Siw Lindberg.?
En helt annan väg har Lilian Stexgård gått. Från början ville hon bli veterinär, men den utbildningen var fullsatt. Hon blev sjuksköterska i stället, och är distriktssköterska sedan många år. Länge har hon velat starta ett eget företag, och för inte länge sedan gick hennes dröm i uppfyllelse – fast hon tog över ett befintligt bolag.?
»Lennart«, en av hennes gamla patienter, ville pensionera sig. Så nu är hon försäljare av batterier till hörapparater och andra saker som kan underlätta en hörselskadads vardag.?
– Än så länge vill landstinget ha mina gamla tjänster, så tills vidare sköter jag företaget på deltid.?
Mål? Lilian Stexgård sticker inte under stol med att det – bland annat – är »att tjäna pengar«.??
Barnmorskan Ingrid Cerna är upprörd över att så många kvinnor lider så länge av problem som kunde lösas ganska enkelt. Sexologi och kroppskännedom är hennes passion.?
– Tolv-trettonåringar får för mycket information om analsex men de vet inte vad livmoderhalstappen är. Jag stöter på flickor och kvinnor som kommer till mig efter långt lidande. Ofta beror det på att de inte vet hur kroppen fungerar, säger hon.??
Hon vill bli föreläsare. Utbildare. Informatör. Lära kvinnor hur de ser ut, hur de fungerar – och varför det inte funkar ibland. Och, inte minst, lära andra som möter kvinnornas frågor och problem att förmedla den kunskapen.?
Nu arbetar Ingrid Cerna på förlossningen och sex- och samlevnadsmottagningen på Gävle sjukhus, och det vill hon fortsätta med.?
– Men jag vill också vara landstingets komplement.?
Landshövdingen Barbro Holmberg deltog i ceremonin. Hon är själv drivande i projektet om kvinnors företagande.?
– Go for it, sa hon till de femton nydiplomerade. Era företag behövs i vården – och Gävleborg behöver kvinnliga företagare. Det kvinnliga företagandet har ökat, men det finns fortfarande en outnyttjad potential i detta manliga län, dominerat av skog och järn!??
Hon lovade också en fortsättning, bara industriministern kommer till skott och säger ja. Risken är annars att eu-bidraget fryser inne.??
Också Vårdförbundet lovar en fortsättning. Kanske inte i Gävleborgs län, men i landet. Nya pengar har beviljats av socialministern. »Förändringskraft« är projektet som lever vidare.