Demonstranter i Karlstad och Östersund krävde högre löner

I minusgrader, snöblandat regn och blåst demonstrerade i lördags Vårdförbundets medlemmar i såväl Karlstad som Östersund för bättre löner.

I Karlstad, där cirka 400 medlemmar eventuellt går ut i strejk på måndag, tågade ett tusental medlemmar genom centrala staden, utrustade med plakat och ropande slagord.

– Särskilt roligt var det att många av de kommunanställda var med i demonstrationståget. Annars kan man ju förvänta sig att det ska vara mest kämpaglöd hos dem som är anställda i landstinget, eftersom de verkligen har urusla löner. Men de kommunanställda var lika taggade de, säger en nöjd Eva Strandh, ordförande i Vårdförbundets Värmlandsavdelning.

Påhejade av allmänheten

Längs med gatorna stod folk och klappade händerna och hejade åt demonstranterna.

– Det kändes jättebra. Det är tydligt att allmänheten vill att våra medlemsgrupper ska få mer pengar. Just nu i alla fall, säger Eva Strandh, väl medveten om hur snabbt medvinden hos både allmänhet och medier kan svänga om till motvind.

I Östersund, som inte omfattas av strejkvarslet, tågade cirka 150 missnöjda medlemmar från sjukhusets lastkaj in till Stortorget.

– Idén till demonstrationen kläcktes på ett medlemsmöte veckan innan. Så vi var glada och överraskade över att det kom så många som det gjorde, trots det dåliga vädret, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Jämtland.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida