Lön och avtal 2019

Stor besvikelse över löneprocessen i regionerna

Stor besvikelse över löneprocessen i regionerna
I veckan har Jenny Olsson och Sineva Ribeiro träffat Vårdförbundets medlemmar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Här mötte de Marinette Nyström och Maria Lundgren.

Somliga har bara fått några hundralappar i påslag. Andra har inte ens haft lönesamtal. Lönesättande chefer har knappt haft några pengar att fördela. Från norr till söder jäser ilskan och frustrationen bland Vårdförbundets medlemmar ute i regionerna.

I de flesta regioner börjar de nya lönerna nu bli klara. Vårdfokus har pratat med flera av Vårdförbundets lokala ordföranden som berättar om ett stort missnöje bland medlemmarna.

– De medlemmar vi möter är jättebesvikna och det med all rätt för det här är katastrofalt skött av regionen, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Hon anser att hela processen har toppstyrts och att de lönesättande cheferna inte har kunnat göra sitt jobb eftersom det handlat om ”katastrofalt låga summor”.

– Jag pratade med en medlem med dubbla specialistutbildningar som berättade att hon fick 100 kronor i påslag med motiveringen att hon redan låg för högt i lön.

Möter medlemmarna

Jenny Olsson är hela tiden ute och möter medlemmar, den här veckan i sällskap med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Det jag hör från medlemmar både på sjukhuset i Umeå och från andra håll är att det finns ett missnöje med hur regionerna hanterar vårt avtal. Som vi ser det tar de en stor risk, de kommer få svårt att kompetensförsörja framöver om de inte tar ansvar för det som vi faktiskt har avtalat om, säger Sineva Ribeiro.

Hon tycker dock inte att hon fick särskilt mycket kritik mot Vårdförbundet eller själva avtalet. Medlemmarna som hon mötte i Umeå var framför allt missnöjda med arbetsgivaren, det vill säga regionen.

– Det tycker jag att de ska vara, säger Sineva Ribeiro.

Rekordmånga som ringer

På Vårdförbundet Direkt går telefonerna varma. De senaste veckorna har det satts rekord i antalet samtal. Nästan alla vill prata lön och berätta om sin besvikelse. Det handlar om låga påslag, uteblivna lönesamtal och att de inte bedömts som särskilt yrkesskickliga, trots specialistutbildningar och många år i yrket.

I Dalarna har Vårdförbundet fått höra att det inte finns tillräckligt med pengar till alla som är särskilt yrkesskickliga.

– Många har först fått veta att de är särskilt yrkesskickliga – sen har deras chef tvingats backa eftersom de inte får ha så många, säger Marion Vaeggemose, ordförande för Vårdförbundet Dalarna.

Avstämningen är inte helt klar i Dalarna, men Marion Vaeggemoses intryck är att det varit många konstiga turer och processer.

Hänvisar till dålig ekonomi

I Östergötland tycker Vårdförbundets ordförande Emma Klingvall att utfallet blev dåligt. Löneökningarna hamnade på i snitt 2,7 procent.

– Vi vet ännu inte hur spridningen ser ut, men vi har hela tiden fått höra att regionen har så dålig ekonomi så de måste hålla igen.

Emma Klingvall, ordförande Vårdförbundet Östergötland.

Vårdförbundets medlemsgrupper i Östergötland har reagerat med stort missnöje.

– Vi vet att det finns de som sagt upp sig. Det är många som slitit så länge och så kom det här efter en tuff sommar, säger Emma Klingvall.

Vad säger ni till medlemmarna?

– Vi försöker förklara att vi är två parter i det här avtalet och att arbetsgivaren har ansvaret, att de får den kompetens de betalar för. Vi förklarar också att det är ett treårigt avtal och pratar mycket om vilka strategier som behövs för att vi ska få ett bättre utfall nästa år.

Ingen motivering

Även till Vårdförbundet i Skåne har många missnöjda medlemmar hört av sig. Ordföranden Malin Tillgren förstår dem.

Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet Skåne.

– Vi har pratat med medlemmar som bara får 300-400 kronor och inte ens en motivering till varför de inte får mer. Det är klart att de verkligen blir förbannade, säger hon.

Den nya lönen ska betalas ut med novemberlönen och nu håller cheferna i Skåne på och lämnar besked. Vad det blir för procentsats i genomsnitt vet Vårdförbundet inte än.

– Men självklart är det inte bra med så låga påslag som vi har hört att det blivit på flera håll. Det kommer inte att gynna kompetensförsörjningen. Jag tror det är stor risk att fler slutar nu, säger Malin Tillgren.

Stor kampvilja

Det tror Jenny Olsson i Västerbotten också.

Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.

– Det finns en stor frustration och det är flera som har sagt upp sig. Nu kommer vi sätta press på politikerna att avsätta mer pengar för nästa år så att regionen kan följa avtalet. Trycket blir stort från våra medlemmar och blir det inte bättre än så här kan vi säga upp avtalet. Vi är redo för det, kampviljan är stor hos oss.

Sineva Ribeiro poängterar att det ser olika ut i regionerna och att det har fungerat betydligt bättre i många kommuner.

– Nu kommer vi att utvärdera det här när lönerna blir klara den närmaste tiden och vi får in all statistik. Om arbetsgivarna inte sköter avtalet i år förväntar vi oss dubbelt så mycket nästa år, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida