DO: ”Facket har stort ansvar för att motverka etnisk diskriminering”

Ansvaret för att det inte förekommer diskriminering på arbetsplatsen — etnisk eller annan — ligger på facket och arbetsgivaren. Det framhöll diskrimineringsombudsmannen Katri Linna på TCO:s konferens om etnisk diskriminering i Stockholm i dag. Men DO kan lämna tips.

28 oktober 2010

Chanserna på den svenska arbetsmarknaden fördelas orättvist. Det konstaterade TCO i sin inbjudan till den konferens om den etniska diskrimineringen på svensk arbetsmarknad som hålls i dag.

Både arbetsgivare och fackförbund måste se till att diskriminering motverkas. Visst finns det en diskrimineringslagstiftning, men den bygger just på att parterna tar ansvar.

Hinner inte besöka

– Arbetmiljöverket har räknat ut att de hinner besöka varje arbetsplats vart 16:e år. Och de är mycket större än vi. Så det är inte konstigt att en arbetsgivare en gång sa att han hellre hade DO i ryggen än facket, sa diskrimineringsombudsmannen Katri Linna på seminariet.

Hon var dock lite besviken på hur fackföreningsrörelsen tar sitt ansvar. Ofta är det ”tom retorik”, tyckte hon och kallade fackets inställning ”näst intill schizofren”.

 ”Mer på banan”

– Å ena sidan säger de att det är en avtalsfråga, å andra sidan kräver de att ombudsmannen ska vaka mer över jämställdheten, sade hon.

Hon funderade över hur facket skulle kunna vara ”mer på banan”. Kanske vore ändå en skärpt lagstiftning en väg att gå.

– Min erfarenhet är i alla fall att det partsgemensamma arbetet är mer framgångsrikt när det finns en skarpare lagstiftning, sa hon.

Katri Linna pekade också på att DO har gett ut en handledning om aktiva åtgärder i arbetslivet och en liten broschyr om det man kallar ”växthusmodellen”. TCO ger i dag också ut skriften ”Rekrytera utan att diskriminera”. Handboken är tänkt att utgöra ett stöd för fackligt förtroendevalda i deras arbete med att förbättra rekryteringsprocessen på arbetsplatserna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida