”En sjuksköterska bör tjäna 27 000 kronor”

Allmänheten tycker att sjuksköterskor och undersköterskor tjänar för litet, medan läkare snarare tjänar för mycket. Det visar en ny undersökning som Vårdförbundet har gjort.

Undersökningen visar att allmänheten tycker att en sjuksköterska efter tio år i yrket borde tjäna 27 000 kronor i månaden och en läkare 37 000 kronor. De tycker alltså att skillnaden mellan de två grupperna bör vara 10 000 kronor, i verkligenheten är den 26 000 kronor. Och läkarna tjänar betydligt mer än 37 000 kronor.

Samtidigt tycker allmänheten att en undersköterska bör tjäna 23 000 kronor i månaden. Att skillnaden mellan undersköterskor och sjuksköterskor inte är större beror kanske på bristande kunskap om de två gruppernas utbildning.

– Undersökningen visar nämligen att 70 procent av de tillfrågade tror att undersköterskorna har en högskoleutbildning, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Högavlönade medlemmar tycker annorlunda

I undersökningen ingår också intervjuer med 600 av Vårdförbundets medlemmar. Alla utom den lilla grupp som tjänar över 40 000 kronor anser precis som allmänheten att sjuksköterskornas lön borde vara högre och ligga på samma nivå som allmänheten tycker.

– De som tjänar 40 000 kronor och mer är chefer på till exempel verksamahetsnivå och är ofta företrädare för arbetsgivaren, säger Anna-Karin Eklund.

Hon tycker att det är intressant att allmänheten och medlemmarna tycker lika när det gäller sjuksköterskors lönenivå.

– Det är egentligen litet förvånande att medlemmarna inte tycker att de borde ha en högre lön med tanke på det stora lönemissnöje som finns i dag, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida