En veckas strejk i Malmö

På måndag den 5 maj går ytterligare 3 500 av Vårdförbundets medlemmar ut i strejk. Men några av dem strejkar bara en vecka. Det gäller på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

I den första strejkomgången togs 3 500 medlemmar ut i strejk. Det andra varslet är lika stort. Men redan nu på onsdag går de strejkande på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tillbaka till arbetet, och i slutet av nästa vecka upphör strejken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Universitetssjukhuset i Linköping, Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge.

– Det handlar om ungefär 800 medlemmar inom den högspecialiserade vården som går tillbaka till arbetet, bekräftar Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk.

Varselperioden viktigast

Hon förstår att en del medlemmar gärna hade velat fortsätta att strejka, men framhåller att detta är en strejk för hela Vårdförbundet. Strejkåtgärderna ska ses i det sammanhanget.

– Det här är en del av vår strategi. Man ska komma ihåg att den mesta effekten uppnår vi under förberedelsearbetet inför en strejk. När den väl är på plats rullar det på. Och att strejken blir vardagsrutin tjänar vi inte på, säger Ingrid Frisk.

Hon påpekar också att det i det varsel som träder i kraft kommande måndag ingår nya strejker inom den högspecialiserade vården, till exempel på universitetssjukhuset i Örebro.

Ängelholm avlöser Ystad

Också på en del andra håll går Vårdförbundets medlemmar tillbaka i arbete, medan andra börjar strejka. Det gäller till exempel i Skåne, där medlemmarna på sjukhusen i Helsingborg, Ystad och Trelleborg den 2 maj går tillbaka till arbetet, medan strejk bryter ut i Ängelholm den 5 maj. I Hässleholm fortsätter strejken.

– Det kan tyckas att det är kort med bara fem dagars strejk på Umas, men det ingår i vår strategi att göra så, säger Vårdförbundets vice ordförande i Skåne Mats Runsten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida