Extra avtalskongress förbereds för nytt medlarbud

Just nu förbereds Vårdförbundets cirka 200 kongressombud på att komma till Stockholm på onsdag för att ta ställning till ett eventuellt nytt medlarbud.

Under hela dagen har parterna avlöst varandra i medlarsamtalen, som väntas pågå till sent i kväll.

– Medlarna verkar ha ambitionen att få fram ett bud före torsdag. Därför har vi kallat in avtalskongressen så att ombuden redan nu kan boka färdbiljetter, även om medlarna inte är helt övertygade om att det kommer att gå än, säger Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund.

Arbetsgivaren mer tveksam

Ingela Gardner Sundström, moderat ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, är tveksam till att det verkligen är möjligt för medlarna att få fram ett bud före torsdag.

– Det känns inte riktigt som att det är så nära som det kanske borde vara. Vi har tagit vissa steg framåt, men vi behöver komma fram ännu lite mer gemensamt, säger hon.

Vårdförbundet har hela tiden hävdat att man väntar på att SKL tydligt ska signalera att de är beredda på att uppvärdera Vårdförbundets medlemmar lönemässigt. Någon sådan signal verkar inte SKL ha givit åt medlarna.

– Vi behöver ju vårda även de avtal som är träffade på den övriga arbetsmarknaden. Om vi ska har respekt för dem måste vi träffa ett avtal med Vårdförbundet som ligger i nivå med de övriga, säger Ingela Gardner Sundström.

Andra delar än pengar

Så värst mycket mer pengar än vad arbetsgivarna godkände i det första budet från medlarna tycks de alltså inte ha gått med på att erbjuda för att få slut på konflikten.

Anna-Karin Eklund är inte förvånad.

– Det är så det är. Men förutom lönen finns det många andra saker som är värdefulla för oss, allt från parternas ansvar för den lokala löneprocessen till betalda specialistutbildningar.

När det gäller lönenivån räknar hon knappast med att ett nytt bud kommer att tillfredsställa alla medlemmarna.

– Det vet ju alla att det inte blir de nivåerna som vi har yrkat. Åtminstone alla som förhandlar vet att det inte blir så.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida