Fackföreningsledare hoppas på fiasko för danska vårdstrejken

I motsats till danskarna i gemen hoppas flera fackföreningsledare i Danmark att den danska vårdstrejken, som inleddes natten till i dag, ska bli ett fiasko.

Enligt tidningen Politiken fruktar flera danska fackföreningsledare att framtida avtalsförhandlingar kommer att försvåras om strejken blir en succé. Deras fackföreningar har redan sagt ja till 12,8 procents löneökningar under de kommande tre åren. Det budet har även de danska samarbetsorganisationerna Sundhetskartellet och Foa, Fag og Arbejde, erbjudits, men tackat nej till.

Vid midnatt togs cirka 100 000 offentligt anställda ut i strejk, varav cirka 70 000 arbetar inom vården. Bland andra sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och i viss mån biomedicinska analytiker.  

De kräver minst 15 procent på tre år. Det kravet vill bland annat danska HK/Kommunal, som organiserar i huvudsak administrativ personal inom dansk offentlig vård, att de inte ska lyckas få gehör för.

? Det hoppas jag tamejtusan inte att de får. Politiskt går det inte att stödja deras krav, det leder bara till bråk. Det kommer en ny avtalsrörelse efter denna, och en sådan här sak glömmer man inte, säger Bodil Otto, ordförande i HK/Kommunal till Berlingske Tidende.

 Även Danmarks största fackförbund, 3F, önskar enligt ordföranden för förbundets avdelning för offentliganställda, Ellen Lykkegård, att de strejkande misslyckas med att nå sitt mål.

Det fackföreningsledarna är rädda för, enligt de danska tidningarna, är att ingen i framtiden kommer att vilja vara först med att teckna egna avtal, om politikerna nu ger efter för sjuksköterskornas och de andra offentliganställdas krav på ett extra lönelyft.

Bland allmänheten har de strejkande dock stort stöd. Mellan 50 och 70 procent av danskarna stöder enligt två olika gallupundersökningar deras krav.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida