Fackligt

TCO: ”Fackligt anslutna är nazisternas fiender”

TCO: ”Fackligt anslutna är nazisternas fiender”
Branka Djukanovic Svensson är ordförande för TCO Göteborg och styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland. Foto: Ulrika Helgesson Andersson

TCO Göteborg uppmanar sina medlemmar att agera och säga nej till nazismen — och vill prata mer om grundläggande fackliga värderingar.

På lördag kommer nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att demonstrera i centrala Göteborg.

Branka Djukanovic Svensson, som är ordförande för TCO Göteborg och styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Västra Götaland, berättar att nyheten om NMR:s beviljade marsch genom Sveriges näst största stad väckte mycket känslor i henne.

– Det nazisterna står för är helt tvärt emot våra värderingar i alla våra fackförbund. Vi vet att nazisterna genom historien förföljt judar, romer, funktionsnedsatta och homosexuella. Det räcker att vara feminist eller fackligt ansluten för att vara fiende i deras ögon, säger hon.

Vill visa motstånd

Nu uppmanar TCO Göteborg sina medlemmar att protestera genom att delta i någon av de fredliga och lagliga motmanifestationer som är planerade i Göteborg på lördag. Bland annat på Heden där det kommer att pågå en alternativ bokmässa, en protest mot att nationalistiska Nya tider finns representerade på den vanliga bokmässan som startar på torsdag i Göteborg och pågår hela helgen.

TCO Göteborg hoppas på stor uppslutning mot nazismen och vill också att medlemmarna tar chansen att på sina arbetsplatser väcka frågan om fackförbundens grundläggande värderingar: människors lika värde och rättigheter, jämställdhet, solidaritet och demokrati – det nazisterna vänder sig emot.

– Så som samhället utvecklas så är detta extra viktigt, att påminna om fackförbundens arbete för demokrati och människors lika värde, säger Branka Djukanovic Svensson.

Prata mer värderingar

På Vårdförbundets hemsida finns en affisch att ladda ner med budskapet ”säg nej till nazismen” som är kopplad till kampanjen. Sätt upp den på din arbetsplats, lägg den på fikabordet, prata med dina kolleger om varför det här är viktigt, uppmanar TCO Göteborg.

För Vårdförbundets medlemmar är det självklara värden, som vårdens medarbetare lutar sig emot varje dag, som ifrågasätts av rasistiska och nazistiska åsikter, säger Branka Djukanovic Svensson.

– När det handlar om att vårda patienter, då är det inget snack. Vi behandlar alla utifrån behov. Jag jobbar själv med akuta hjärtinfarkter på Sahlgrenska. Vi frågar inte vem patienterna är, vi frågar hur de mår. Jag har hjälpt människor som suttit på anstalt, jag har hittat nazistiska tatueringar på bröstet. Men att behandla alla lika utifrån symptom, det gör vi och det är vi stolta över.

Viktig stark kraft

I TCO Göteborg är sex fackförbund aktiva, förutom Vårdförbundet också fackförbundet ST, Lärarförbundet, Polisförbundet, Unionen och Vision.

– Vi är mer än 60 000 medlemmar, det är demokratisk styrka i det, säger Branka Djukanovic Svensson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida