Fackordföranden tjänar betydligt mer än sina medlemmar

Fackordföranden tjänar betydligt mer än sina medlemmar
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, tycker det är viktigt att prata om lön. Även sin egen. Foto: Ulf Huett

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tjänar 87 700 kronor i månaden. "Det är ingen hemlighet, jag pratar gärna om lön", säger hon.

23 februari 2015

Svenska Dagbladets näringslivsdel har i dag en stor artikel om facktoppars löner. Allra mest tjänar ordförandena för centralorganisationerna. Sacos ordförande, Göran Arrius, har 122 000 kronor i månadslön och Eva Nordmark, ordförande för TCO, tjänar 113 400 kronor i månaden.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro finns bland dem som får sin lön redovisad. Hon tjänar 87 700 kronor i månaden och i artikeln får man veta att det är drygt 20 procent mer än vad hennes föregångare på posten, Anna-Karin Eklund, fick. En betydligt högre löneökning än vad medlemmarna har haft under de senaste åren.

– Fast det är inte fullt så enkelt. Till exempel valde jag att ha 65 år som pensionsålder och att inte få ersättning för dubbelt boende. Jag valde bort andra ersättningar och tyckte det var ärligare att ta ut en lön som redovisas öppet, säger Sineva Ribeiro.

Tillgänglig dygnet runt

Tidningen berättar att den före detta grundskolläraren Johanna Jaara Åstrand, som är relativt nyvald ordförande för Lärarförbundet, tjänar 96 000 kronor i månaden. Den före detta barnskötaren, Annelie Nordström, som är ordförande för fackförbundet Kommunal, tjänar 75 839 kronor i månaden.

Borde ordförandena för lågavlönade kvinnokollektiv ha dåligt samvete för sina höga löner?

– Jag tycker inte det. I det här uppdraget ingår att vara tillgänglig dygnet runt och 70 timmars arbetsvecka är inte ovanligt. Att leda en stor medlemsorganisation, med både en politisk ledning och en tjänstemannaledning, är fullt jämförbart med att leda ett stort företag. Jag tycker inte att vi ska värdera oss lägre än män som är vd:ar. Men jag pratar gärna om min lön – den öppenheten är viktig, säger Sineva Ribeiro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida