Flisa-kongressen. Fokus på samverkan vid katastrofer

Flisa-kongressen. Fokus på samverkan vid katastrofer
Cirka 600 personer har anmält sig till årets Flisa-kongress, som öppnades i Norrköping i dag. Foto: Henrik Witt

Den här veckan samlas 600 personer på Flisa-kongressen i Norrköping. Ledningsansvariga för ambulanssjukvården kommer att ägna mycket tid åt att diskutera hur samverkan fungerar vid katastrofer och allvarliga händelser.

11 september 2012

I dag, den 11 september, öppnade den tre dagar långa kongressen. En händelse som ser ut som en tanke, för det är många seminarier som handlar om beredskapen vid stora katastrofer.

Vad kan vi lära av Utöya? Vilken förmåga har Sverige att ta hand om ett stor antal brännskadade? Vilka lärdomar kan man dra av den stora övningen Barents Rescue förra hösten?

Framtidens ambulanser

Ett 60-tal utställare finns också på plats för att visa de allra senaste tekniska innovationerna. Här finns allt från framtidens ambulansbilar och avancerade kommunikationsutrustningar till skor, västar, jackor, bårar, värmefiltar, blinkande ljusramper

Rena julafton med andra ord, för tekniskt intresserade beställare och ambulanssjuksköterskor som nyfiket ser sig omkring och fingrar på arbetskläder och testar utrustningar.

Smärtlindring via näsan

I en ganska oansenlig monter hittar vi en uppfinning av det mindre slaget som Flisas vice ordförande, Poul Kongstad, ändå tror kommer att användas i alla ambulanser inom några år: en spruta som har en tratt i stället för en kanyl längst fram – den är till för att spruta in läkemedel genom näsan i stället för intravenöst.

 Foto: Henrik WittSnart i alla ambulanser? Foto: Hernrik Witt

Sprutan finns redan för att ge kramplösande medicin, nu ska det även gå att ge smärtlindrande intranasalt.

– Tänk så mycket enklare att kunna ge en puff direkt i näsan i stället för att hålla på och leta efter ett kärl att sticka en nål i under en skakig ambulansfärd, säger Poul Kongstad.

Kongressen pågår till och med torsdag. Mer information om programmet finns på Flisas hemsida.

Fakta om Flisa

  • Flisa är en förkortning av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård.
  • Varje år samlar föreningens konferenser och kongresser ett stort antal deltagare från branschen för att tillsammans utvecklas och diskutera gemensamma problem.
  • I år hålls Flisa-kongressen i Norrköping 11-13 september.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida