Förhandlingar. Vårdförbundet säger upp tre avtal med Vårdföretagarna

Vårdförbundet har sagt upp flera av sina avtal med Vårdföretagarna. Missnöje med löner, arbetstider och inflytande ligger bakom.?

Vårdförbundet är missnöjt med hur avtalen med Vård­företagarna har fungerat och enligt Oskar Persson, ombudsman, har medlemmar hört av sig och klagat över för dålig löneutveckling.?

— Vi behöver en förnyad diskussion med Vårdföretagarna om löner och villkor, säger han.??

De tre avtalen berör 3 800 medlemmar på privata vårdinrättningar, 400 ambulanssjuksköterskor och drygt 300 sjuksköterskor på privata läkarmottagningar. Det är ännu oklart när förhandlingarna ska starta.??

Andra förbund är också kritiska och säger upp sina avtal med Vårdföretagarna. LSR, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, har ett gemensamt avtal med Vårdförbundet för läkarmottagningarna och har sagt upp sin del. SKTF, som också har sifferlösa avtal, är mycket missnöjt med hur arbetsgivarsidan har skött sina åtaganden och har sagt upp alla sina avtal.?

— Arbetsgivarna lever inte upp till kollektivavtalen. Därför säger vi nu ensidigt upp dem, säger Ellen Simonsson, förhandlingsansvarig på SKTF för Vårdföretagarna.?

Kommunal ligger i startgroparna för förhandlingar om ett nytt avtal med de privata vårdföretagen från halvårsskiftet i år. Kommunals avtal är inte sifferlöst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida