Funderat

När jag betraktar och begrundar avslitna sparrisknoppar, utsugna rabarberstjälkar och nedbajsad gräsmatta, anser jag att alla onda ting är tre. Utom mördarsniglar — de är många tusen.

De övriga är, som jag just nu ser det: rådjur, kanadagäss och arbetsgivarparten, Sveriges kommuner och landsting. En viss skillnad finns, måste jag erkänna. Mördarsniglarna önskar jag gick att utrota, riktigt så illa vill jag inte SKL.

Men jag tycker att det är märkligt att arbetsgivarparten säger att de inte kan gå med på Vårdförbundets krav eftersom det skulle leda till kompensationskrav från de grupper som redan har ett avtal. Vad är det för resonemang? Kan SKL inte säga nej? Under den gångna våren tycker jag att de har visat sig vara högst kapabla att säga just nej. Hela tiden.

Faktiskt tycker jag att det finns en del andra som deltar i debatten om Vårdförbundets strejk som resonerar på samma sätt som arbetsgivaren. Är det ett sakligt diskuterande att föra fram argument, som »det är väl inte bara ni som är värda högre lön«, »allt står och faller väl inte med er, varför ska just ni har högre lön?«, »tänk på alla som tillhör lågavlönade kvinnoyrken, som till exempel bibliotekarierna«? Då förstår jag ingenting. Menar de som för fram de argumenten att Vårdförbundets grupper ska låta bli att driva sin lönekamp och i stället avstå från en rimlig uppvärdering av yrkena eftersom det skulle innebära att de får högre lön än andra kvinnogrupper?

När jag återgår till mitt trädgårdsland slår mig likheten igen: att slåss mot mördarsniglar är att föra en mycket ojämn kamp. De är visserligen små och borde vara möjliga att hålla undan från rabarber och jordgubbar, men de är så många! Då inser jag plötsligt att min liknelse är helt bakvänd. Det är ju mängden, inte storleken, som avgör. SKL kan vara hur stora och mäktiga som helst, men det är Vårdförbundets medlemmar som är många, och som därmed kommer att ta hem segern till slut. Kanske inte i dag och inte i morgon, men till slut.

»Tillsammans är vi starka«, visst var det så vi sa på 70-talet?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida