Gävle sjukhus skyller inställd operation på Vårdförbundet

- Vi är mycket upprörda över att sjukhuset skyller på oss, säger Gunilla Nordström, ordförande för Vårdförbundets avdelning Gävleborg, efter en artikel i lokaltidningarna om att en operation ställts in på grund av att Vårdförbundet inte gav någon dispens från vårdstrejken.

Enligt Gunilla Nordström fanns det tillräckligt mycket personal och utrymme på Gävle sjukhus för att operera den pojke som artikeln i lördagens Ljusnan och Söderhamnskuriren handlar om.

– Det fanns personal som inte utnyttjades fullt ut den aktuella dagen. Likadant såg det ut dagarna före. Det har vi fått bekräftat från operationssjuksköterskorna. Därför fanns det ingen anledning att ge dispens, säger hon.

Har inte utnyttjat den kapacitet som finns

Operationskapaciteten för barnortopediska patienter har, enligt Vårdförbundet, varit begränsad en längre tid vid Gävle sjukhus. Arbetsgivaren har inte utnyttjat möjligheten att använda inlånade läkare. 

– Sjukhuset har under senare tid haft inlånade barnortopeder på mottagningen som har gjort bedömningar, men de har inte använt de läkarna för att operera. En läkare har dessutom fått ledigt för att skriva på sin avhandling istället för att operera. I farlighetsförhandlingen kom vi fram till att operationsavdelningen skulle vara bemannad med två operationssjuksköterskor, men vissa dagar har de varit fyra.

”Oetiskt att skylla på oss”

Gunilla Nordström påpekar att varsel om vilka som tas ut i strejk läggs 14 dagar i förväg för att arbetsgivaren ska ha en chans att planera verksamheten så att man klarar prioriterade fall.

– De kunde ha opererat pojken, de hade tillräcklig operationskapacitet att genomföra operationer. Det är fult att skylla på oss, rent av sabotage, kan jag tycka, och djupt oetiskt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida