Gotland: Alla inom vården erbjuds avgångsvederlag

Gotland: Alla inom vården erbjuds avgångsvederlag
Än är det oklart hur många på exempelvis Visby lasarett som kommer att nappa på erbjudandet om avgångsvederlag. Foto: Artifex

Ekonomin är urdålig. Därför tar kommunen till en drastisk åtgärd — alla som vill får sluta med avgångsvederlag.

Erbjudandet gäller alla som arbetar inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Gotland, oavsett ålder och yrke. Orsaken är att förvaltningen måste spara 50 miljoner kronor vilket motsvarar 100 anställda.

Upp till en årslön 

Avgångsvederlagen varierar med anställningstiden. De som har jobbat upp till 10 år inom kommunen erbjuds 6 månadslöner om de slutar, upp till 15 år ger 9 månadslöner och de som anställdes för mer än 16 år sedan får en årslön. Tjänsterna kommer inte att återbesättas.

– Vi har för många anställda, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg till Sveriges Radios Gotlandsnytt.

Uppsägningar går inte att utesluta 

Hittills har 30 personer nappat och nu är det bråttom, senast till jul måste de som vill anmäla sitt intresse. Vid årsskiftet räknar sjukvårdsledningen med att det ska vara klart hur många och vilka som slutar. Ann-Christin Kullberg tror dock inte att tillräckligt många vill sluta frivilligt och kan därför inte utesluta uppsägningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida