Gravid nekad sjukpenning – JämO stämmer Försäkringskassan

Jämställdhetsombudsmannen kräver skadestånd för att Försäkringskassan nekade en sjuksköterska i Umeå sjukpenning när hon var gravid. Könsdiskriminering, anser JämO.

Sjuksköterskan nekades sjukpenning på grund av ryggvärk under en månad kring årsskiftet 2005-2006, trots att en läkare intygade hennes besvär i ett par omgångar. I intyget skrev läkaren bland annat att sjuksköterskan hade nedsatt förmåga att röra sig och periodvis hade svår smärta och då var tvungen att vila.

Som grund för att avslå sjukpenningen hävdade Försäkringskassan att sjuksköterskans besvär härrörde från graviditeten och därmed inte var någon sjukdom. Försäkringsläkaren skrev bland annat: ”Det medicinska underlaget kan inte bekräfta en nedsättning med minst 25 procent sett mot ordinarie arbete eller mot annat förekommande arbete på den öppna arbetsmarknaden. Besvären som beskrivs avviker inte från normalt förlopp/graviditet och bekräftar därmed inte en nedsatt förmåga”.

Överklagade och fick rätt

Sjuksköterskan accepterade inte Försäkringskassans beslut utan överklagade till länsrätten. Och där fick hon rätt. Länsrätten i Västerbotten beslutade att hon hade rätt till hel sjukpenning och hon har även fått ut pengarna.

JämO menar nu att Försäkringskassans agerande var könsdiskriminerande.

– Vi anser att sjuksköterskans besvär ska jämställas med sjukdomstillstånd och därför berättigar till sjukpenning. Om hon inte hade varit gravid bedömer vi att Försäkringskassan skulle ha sagt ja till sjukpenning, säger Therese Olsson, jurist på JämO.

Försäkringskassan har vägrat förlikning

Nu kräver JämO skadestånd till sjuksköterskan med 75 000 kronor. I sin stämningsansökan – Försäkringskassan har vägrat att gå med på en förlikning – hänvisar JämO till en dom i EG-domstolen och ett EU-direktiv. Där sägs bland annat att ogynnsam behandling av kvinnor som är relaterad till graviditet utgör direkt diskriminering på grund av kön.

JämOs stämningansökan gäller ytterligare två kvinnor, en busschaufför och en förskollärare, som har nekats sjukpenning under liknande omständigheter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida