Gunilla Månsson tar över i Blekinge

Gunilla Månsson tar över i Blekinge
Höst sannolikt väljs Gunilla Månsson till ny ordförande i Vårdförbundet Blekinge vid årsmötet på torsdag.

Med största sannolikhet väljs Gunilla Månsson till ny ordförande i Vårdförbundet Blekinge vid årsmötet i morgon. Hon tar över efter Annika Wåhlin som har suttit på posten i åtta år.

Arbetet som distriktssköterska på Tullgårdens vårdcentral är intressant och givande, men 41-åriga Gunilla Månsson ser också fram emot att ta över ordförandeklubban i Vårdförbundet Blekinge efter avgående Annika Wåhlin. Hon är valberedningens namn.

– Jag känner mig stolt över nomineringen. Det ska bli en utmaning att driva vårdens frågor. Men jag måste bli vald först, säger Gunilla Månsson.

Det fackliga arbetet i Vårdförbundet är ingen nyhet för henne. Hon har varit förtroendevald på sin arbetsplats mellan 1999 och 2005. Åren 2005 till 2007 ingick hon i Vårdförbundets lokalstyrelse i Blekinge. Därefter var hon vice ordförande fram till i fjol då hon började arbeta som distriktssköterska igen.

Arbetet måste uppvärderas

De viktigaste frågorna, då? Gunilla Månsson har en lång att göra-lista och nämner en av de viktigaste punkterna; barnmorskornas, de biomedicinska analytikernas, röntgensjuksköterskornas och sjuksköterskornas arbete måste uppvärderas.

Men hon ska också arbeta för att de fyra yrkeskategorierna ska ha rätt förutsättningar för att kunna ge en god och säker vård:

– Det handlar om arbetstiden, lönen så klart och kompetensutveckling i anställning. Det är nödvändigt för att våra medlemmar ska stanna kvar i yrket men också för att dagens och morgondagens unga ska välja de här yrkena, säger hon.

Plats för inspiration

Gunilla Månsson engagerar sig också i hierarkierna i vården liksom i den organisationsförändring som äger rum i Vårdförbundet nu.

– Jag vill att varje medlem ska känna sitt värde, att kollektivet har ett värde och att vi tillsammans hittar kraft att påverka och förändra. Jag vill att Vårdförbundet är den plats där man möts och hittar likasinnade och inspiration, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida