Vårdförbundet

Helgens årsmöte i Skåne avgör styrelsens framtid

Helgens årsmöte i Skåne avgör styrelsens framtid
Eva Lenander är missnöjd med styrelsens beslut att inte delta i den vårdmanifestation som ägde rum i september.

Efter helgens årsmöte kan Vårdförbundet i Skåne stå utan styrelse. Missnöjda medlemmar kräver styrelsens avgång efter beslutet att inte delta i vårdmanifestationen i september.

16 september 2016

Eva Lenander är intensivvårdssjuksköterska på Skånes universitetssjukhus, medlem i Vårdförbundet och arg på sin lokala avdelning. Inför årsmötet, som avdelningen i Skåne håller i helgen, har hon skrivit ett antal motioner. I en av dem kräver hon ordförande Mats Runstens avgång.

– Den där motionen skrevs lite av sig själv för att jag var arg. Det jag framför allt vill är att väcka en diskussion om hur fel vår styrelse resonerar, säger Eva Lenander.

Det som har gjort henne arg är avdelningens beslut att inte delta i manifestationen den 4 september som hade parollen En bättre vård är möjlig.

– Jag blev så paff när jag hörde att Vårdförbundet här valt att inte delta i manifestationen för en bättre vård. Man hänvisade till att den inte var partipolitiskt obunden – trots att arrangörerna försäkrade att den var det.

Bra sätt att synas

Att delta aktivt i manifestationen för en bättre vård anser Eva Lenander vore ett utmärkt sätt för förbundet att synas.

– Det är konstigt att inte delta när det handlar om en fråga som även Vårdförbundet driver. Beslutet här i Skåne öppnade mina ögon för att vår avdelning inte lyssnar på medlemmarna, säger hon.

Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, gjorde ett annat val när hon bestämde sig för att tala vid den manifestation som ägde rum i Göteborg.

– När vi deltar i sådan här manifestation måste vi göra klart att vi är partipolitiskt obundna – vilket jag gjorde. Mitt tal handlade om hur våra medlemmar har det i vården, därför kändes det rätt. Men det är upp till varje avdelning att besluta hur man vill göra i en sådan här fråga så avdelning Skåne har inte gjort fel, säger hon.

Står för beslutet

Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Skåne, står för beslutet att ekonomiskt stödja men inte aktivt delta i manifestationen. Han vet att det finns ett missnöje kring beslutet bland en del medlemmar, men det har inte fått honom att ändra uppfattning.

– På fem av de sex platser i Skåne där manifestationerna ägde rum arrangerades de av olika partier på vänsterkanten och tidigare erfarenheten av sådana arrangemang gör att vi numera förhåller oss avvaktande, säger han.

Han berättar också att avdelningen i Skåne inte är den enda av Vårdförbundets avdelningar som tog beslutet att inte delta i manifestationerna – som ägde rum på flera håll i landet.

Så vad kommer att hända på årsmötet?

– De som är kritiska till mig och styrelsens arbete får svara för sina motioner och om medlemmarna på mötet tycker att vi ska avgå får det bli så. Då kan Vårdförbundet stå utan organisation i Skåne under en period, säger Mats Runsten.

Enligt Vårdförbundets stadgar kan ett årsmöte avsätta en styrelse, men för att tillsätta en ny krävs ett extra årsmöte – som ska föregås av förberedelser för nyval.

Om kritiken blir omfattande kan alltså årsmötet avsätta Mats Runsten och hela styrelsen i Skåne.

Vilka känslor har du inför årsmötet på lördag?

– Samma som alltid. Att det ska bli trevligt att träffa medlemmarna. Det är trots allt få som är missnöjda, hade det varit en majoritet som tyckt illa om vårt beslut att inte delta i manifestationen hade vi fått tänka i andra banor. Men om det på årsmötet visar sig att man inte har förtroende för mig är jag tillbaka på mitt arbete som sjuksköterska på måndag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida